Annons
Nyheter

Blandade tekniker när förskolebarnen ställer ut

Både Miro och Picasso finns representerade när förskolan Havet har vernissage för sin konstutställning på Sandeplanskolan. Och som brukligt på vernissage serveras både dricka och salta pinnar.
Nyheter • Publicerad 27 maj 2008
Melker Linderoth håller tungan rätt i mun framför duken. Bild: Tomas Nyberg
Melker Linderoth håller tungan rätt i mun framför duken. Bild: Tomas NybergFoto: 

- Varsågoda att ta en salt pinne, det tycker barnen är jätteviktigt att man gör när det är vernissage, säger förskolläraren Lill Kempe. Lill Kempe har hand om förskolans ateljé där barnen ägnar sig åt fritt skapande en gång i veckan. Och när förskolan nu samlat ihop läsårets alster till en utställning finns det en hel del smått och gott att botanisera bland.

En uppgift har varit att måla av kända konstnärers verk. Barnen har fått efterlikna målningar av både Miro och Picasso, och det är i ärlighetens namn inte helt lätt att se vilken målning som är originalet.

Annons

- Barnen som målat dessa är tre år, säger Lill Kempe, och pekar upp mot en samling färgglada teckningar som omringar en utskrift av Miros original. Bredvid hänger stilleben av äpple, banan och apelsin som gruppen Blåmusslorna själva skapat.

De större barnen, som börjar skolan till hösten, har gjort fågelbad i betong som småfåglarna bara väntar på att få bada i.

När Allehanda besöker förskolan har den stora rusningen av föräldrar och andra inbjudna ännu inte kommit igång. Kring ett bord sitter ett gäng sexåringar och syr tygsaker.

- Jag gör en giraff, förklarar Noa Renhed och trär en tråd genom det gula tyget.

Tygdjuren görs som en del i förskolans tema om Pippi. Under våren har skolan specialstuderat pappa Efraim Långstrumps resor till Afrika som inspirerat till de exotiska tygdjuren.

Barnens utställning pågår på förmiddagarna både onsdag och torsdag.

Andreas Mårtensson andreas.martensson@allehandasyd.se
Andreas Mårtensson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons