Nyheter

Blåmes i vägen för sikten

En blåmes störde i maj siktobservationerna från SMHI:s väderstation i Falsterbo. Fågeln sökte skydd inne i en av siktmätarens uppvärmda "strutar" och fick rapportören att felaktigt uppge "dålig sikt", enligt SVT:s Sydnytt.
Nyheter • Publicerad 5 juni 2013
Foto: STEFAN OSCARSSON / SCANPIX

Det var klart väder, men ändå lämnade siktmätaren på väderstationen i Falsterbo uppgifter om dålig sikt. Apparatens linser putsades, men de konstiga värdena bestod nästa kväll.

Orsaken visade sig vara en blåmes som sökt skydd undan kyliga majnätter i en av siktmätarens "strutar", vilka värms upp när temperaturen närmar sig fryspunkten.

– Vad jag vet är det första gången som en fågel lyckas störa våra observationer. I alla fall sedan 1995 då vi automatiserade stationerna ute i landet, säger Göran Pettersson på SMHI till SVT:s Sydnytt.

Martin Falkenby
TT
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.