Annons
Nyheter

Belysning och bro ska göra Vellinge tryggare

En mer stationsliknande miljö, busshållplatserna mitt emot varandra och en gångbro över E 6. Det är några idéer för hur tryggheten kan förbättras kring Vellinge ängar.
Nyheter • Publicerad 7 februari 2011
Foto: 

För ett år sedan genomförde Vellinge kommun trygghetsvandringar för att hitta idéer kring hur området kring kommunhuset, badhuset Vanningen, vårdcentralen, Sundgymnasiet och busshållplatserna vid Vellinge ängar kan bli tryggare. Då hade kommunens säkerhetschef och närpolisen uppmärksammat att det hade varit flera bråk och överfall i området och att det upplevdes som otryggt.

Nu finns förslag från tre arkitektbyråer.

Annons

– Det är tre olika lösningar på hur det kan bli en trivsam stationsmiljö, som både är en del i stadsmiljön och fungerar bra trafikmässigt, säger Karin Gullberg, översiktsplanarkitekt i Vellinge kommun.

I alla förslagen flyttas busshållplatsen på den västra sidan av E 6 så att hållplatserna hamnar mitt emot varandra. I två av förslagen kompletteras tunneln under E 6 med en gångbro över.

– Det ska bli en tydlig, trivsam och välkomnande entré till Vellinge, säger Karin Gullberg.

I det tredje förslaget finns en förbättring av tunneln under E 6 i stället för en bro, med gångramper på båda sidor av motorvägen.

Det föreslås även bättre belysning, bättre möjlighet att hämta och lämna bussresenärer och större pendlarparkering.

– Vi har diskuterat mycket vad som ger trygghet och stadsmässighet på den här platsen som ligger rätt så perifert i Vellinge. Och vi tittar på hur man skulle kunna förtäta med nya byggnader så att det blir ett mer levande område med både verksamheter och boende, säger Karin Gullberg.

Med stadsmässighet menar hon att området ska ge känslan av att vara en viktig plats i Vellinge.

Ungdomsrådet har fått titta på förslagen. Ungdomarna föll mest för det förslag som har ett större torgliknande område på E 6:s östra sida, en möjlig social mötes­plats.

Karin Gullberg är noga med att påpeka att ingenting är klart ännu, utan att detta första steg främst har handlat om att få in idéer.

– När det blir klart vilket av förslagen som vi fortsätter med så kommer det att bearbetas vidare.

Annons

Just nu tas det fram en uppskattning på vad vart och ett av förslagen skulle kosta. När det är klart i mitten av februari beslutar politikerna hur man ska gå vidare. Projektet är ett samarbete med Skånetrafiken och Trafikverket och det är ännu inte bestämt vem som ska bekosta vad.

– Förstudien skulle vi vilja påbörja inom ett år. Men då måste vi ha finansiering klar, säger Karin Gullberg.

Kortsiktiga åtgärder har redan påbörjats, bland annat röjning av buskage och förbättrad belysning. Och i vår ska tunneln under E 6 få ny ljussättning och utsmyckas av en konstnär.

INTERNAL INTERNAL
Jenny Eriksson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons