Annons
Nyheter

Barns utflyktsbuss sparas bort

Till hösten blir funktionshindrade Kalle Janse och hans kompisar av med sin buss. Därmed begränsas deras möjligheter att åka i väg på utflykter och andra aktiviteter.
Nyheter • Publicerad 26 juni 2009
Foto: 
Utan bussen riskerar Kalle Janse och de andra funktionshindrade att bli isolerade. För många av dem är det en omöjlighet att åka kollektivt, hävdar mamma Anna.
Utan bussen riskerar Kalle Janse och de andra funktionshindrade att bli isolerade. För många av dem är det en omöjlighet att åka kollektivt, hävdar mamma Anna.Foto: 

NÄSET. Vellinge kommun skall spara och varje utgift skärskådas. Som en följd av sparnitet har socialchefen Vensel Roskvist beslutat säga upp leasingavtalet för bussen som transporterar barnen och ungdomarna inom LSS-verksamheten till olika aktiviteter. Därigenom sparar han närmare 70 000 kronor per år.

Så från den 1 oktober hänvisas de funktionshindrade barnen och ungdomarna i Ljungklockans respektive Bäckahästens korttid-fritid till den vanliga kollektivtrafiken. Eller så få de boka in sig på kommunens egen buss. Men den används flitigt, så konkurrensen om tiderna är hård.

Annons

– Barnen och ungdomarna har fortfarande möjlighet att fara iväg men inte i samma omfattning som nu. Men vi stryper inte verksamheten, säger Vensel Roskvist.

Ett alternativ kan vara att föräldrarna själva arrangerar utflykter och aktiviteter under den tid som barnen är hemma, tycker han.

– Kommunen står för inomhusaktiviteterna, vi har bra lokaler. Kanske kunde föräldrarna ta hand om utomhusaktiviteterna, när de är tillsammans med barnen. Det är ju den längsta tiden.

Anna Janse i Höllviken är arg och besviken. Hon tycker att beslutet att dra in bussarna vittnar om total okunskap.

– Varför har man inte fört en dialog eller informerat personal och föräldrar innan beslutet fattades? Då hade man förstått vilka konsekvenserna hade blivit.

Hennes snart fjortonårige son Kalle är en av dem som drabbas. Han är autistisk och har en lätt utvecklingsstörning. Efter skolan och under loven går han på fritis på Bäckahästen i Skanör. Där vistas han också med jämna mellanrum nattetid, när resten av familjen behöver avlastning. Enligt LSS, lagen om särskilt stöd och service till vissa funktionshindrade, är kommunen skyldig att tillhandahålla både daglig tillsyn och korttidsboende för Kalle och hans kompisar, tills de fyller 21 år.

Det innebär att de skall kunna leva ett normalt liv, tycker Anna Janse. Utan bussen riskerar Kalle och de övriga att bli isolerade, hävdar hon. För många av dem är det en omöjlighet att åka kollektivt.

– När Ljungklockan och Bäckahästen fick bussen en gång i tiden var det just för att dessa barn och ungdomar inte som andra kan använda allmänna transportmedel på grund av sina funktionshinder. Skall de nöja sig med en promenad i närområdet?

Resonemanget att föräldrar, släkt och vänner skall ställa upp med skjuts förstår hon inte alls.

– På vilket sätt skulle de ge hjälp när Kalle är på Bäckahästen?

Mats Amnell
Christina Gustafson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons