Annons
Nyheter

Badarna sviker Vanningen

Badarna i Vellinge kommun sviker sin simhall. Besöksantalet minskar kontinuerligt och förra året gjorde badet en förlust med 800 000 kronor. Inte ens stängningen av Aq-va-kul i Malmö har ökat antalet besök.
Nyheter • Publicerad 27 februari 2008
Vellingeborna sviker sin simhall. Arkivbild: Tomas Nyberg
Vellingeborna sviker sin simhall. Arkivbild: Tomas NybergFoto: 

99 000 badare passerade genom entrén till Vanningen förra året. Det var en minskning med 11 000 besökare, både jämfört med 2006 och med det budgeterade antalet besökare.

En del av minskningen förklaras med att badet höll stängt på grund av renovering under tre sommarmånader. Normalt brukar badet bara ha stängt en månad om året. Men även oaktat detta verkar badet ha minskat i popularitet.

Annons

- Jag vet inte vad det beror på. Det har kanske med trender i samhället att göra. Det är i alla fall inte dyrare att bada på Vanningen än på andra ställen, säger Carina Larsson (m), ordförande i M-nämnden.

Förra våren stängdes badanläggningen Aq-va-kul i Malmö, men inte ens stängningen av det klassiska badpalatset har gjort att Vellinges badhus ett par mil söderut fått fler besökare.

- Trots att Malmö haft strul med sina anläggningar så har vi ett sjunkande besöksantal, konstaterar Carina Larsson. För att utveckla badet och försöka stoppa trenden med minskat besöksantal ska Vanningen genomgå en ombyggnad under nästa år.

Som Trelleborgs Allehanda berättade i höstas planeras under 2008 ett äventyrsland och en styrketräningslokal. Nyinvesteringarna beräknas kosta 3,5 miljoner kronor.

- Sedan årsskiftet har vi också infört ett nytt system med familjebiljett för enstaka besök. Man kan också köpa hel- och halvårskort, det kunde man inte tidigare, säger Carina Larsson.

I höstas stängde kaféet på Vanningen och ersattes av automater. Något som orsakade irritation till en början.

- Men jag tror inte det har påverkat besöksantalet. Folk har vant sig vid automaterna nu, säger Carina Larsson.

Totalt redovisar fritidsförvaltningen ett underskott på 1,7 miljoner kronor förra året. Ökade kostnader för bidrag till föreningslivet och extra insatser på en del av idrotts- och fritidsanläggningarna är två av orsakerna till underskottet. Dessutom betalade kommunen 300 000 kronor för busstransporter av ungdomar till och från restaurang Badhytten i somras.

Detta var en följd av att det saknades sommarnöje för ungdomar eftersom Strandbaden ännu inte återuppbyggts.

Det var inte bara Vanningen som redovisade ett minskat antal besökare förra året. Även biblioteksbesökarna var färre än förra året, 336 000 jämfört med 350 000 året innan.

Annons

De två senaste åren har antalet besökare på biblioteken minskat med 18 000.

Andreas Mårtensson

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons