Annons
Nyheter

Arkeolog analyserar fynd från stenåldern

När Lundaarkeologen Joen Leffler kom till Bärnstensmuseet i Kämpinge fann han material som ingen tidigare hade analyserat. Nu har han studerat över 8 000 år gamla verktyg från stenåldern som visar att det fanns en boplats i Kämpinge redan på den tiden.
Nyheter • Publicerad 2 augusti 2010
Joen Leffler berättar om skillnader mellan hur befolkningsgrupperna i nuvarande Själland och Skåne slog flintan för att tillverka yxor. Vissa fynd på Näset kommer från den nu danska sidan av Öresund.
Joen Leffler berättar om skillnader mellan hur befolkningsgrupperna i nuvarande Själland och Skåne slog flintan för att tillverka yxor. Vissa fynd på Näset kommer från den nu danska sidan av Öresund.Foto: 

– Det jag har analyserat är bara något av det material som finns här, säger Joen Leffler, 30 år, som skrivit en uppsats om stenåldern i Skåne på masternivå vid institutionen för arkeologi och antikens historia vid Lunds universitet.

Han fick på institutionen uppgifter om att bärnstens- och vrakletaren Leif Brost hade ett stort material som ingen arkeolog hade kartlagt.

Annons

Därför sökte han sig till Kämpinge, där Leif Brost har sitt bärnstensmuseum med utställningar av tusentals forntida föremål av många skilda slag.

– Fynden visade sig ha stort arkeologiskt intresse. Det mesta är från den senare delen av mesolitikum, alltså i slutet på jägarstenåldern, för ungefär 7 000 år sedan. Här finns till exempel tvärpilar, som kan dateras ganska exakt till den tiden, säger Joen Leffler.

Flera föremål är flintyxor och andra jaktvapen. Ett typiskt fynd från stenåldern är skivyxor av flinta. Här fins också pilar av flintspån, som har skapats av ett visst skånskt sätt att bearbeta den kiselrika mineralen flinta.

Liknande fynd har gjorts vid Ertebølle nära Limfjorden i danska Jylland, där det nu finns ett stenålders­centrum.

Man har upptäckt skillnader i hur folken slog flint­an för att tillverka yxor. Därför vet man också att vissa fynd på Näset kommer från nuvarande danska sidan.

En del fynd kan ha sitt ursprung i den äldre sten­åldern, för 8 000 år sedan.

De första spåren av människan tyder på att hon har vandrat in i området vid Kämpinge cirka 5 000 år tidigare när också Skåne och Själland förenades av land.

Åtskilliga av de skånska fynden och föremål­en antas ha anknytning till den gamla bosättningen norr om nuvarande Norrje­vägen i Kämpinge, ett kustnära område med goda möjligheter för fiske och jakt.

Här bodde ett jägarfolk, kanske några hundra människor, som tillverkade redskap och andra föremål vilka nu har kommit i dagen och har samlas på museet. Vissa av föremålen kommer från amatörarkeologen Sven Persson i Trelleborg.

– Man har länge vetat att här har funnits en boplats men har i omgångar trott att allt annat har gått förlorat, men några år senare har det ändå dykt upp nya fynd, säger Joen Leffler.

Annons

Fynden i Kämpinge blir nu allt fler för varje dag. I takt med växlande vindar och strömmar i bukten väller föremålen i detta eviga kretslopp in på stranden där Leif Brost eller allmänheten finner dem för samling i museet.

– När jag skrev min master­uppsats fanns här 5 331 föremål och de flesta av dem har samlats in bara under det senast året, säger Joen Leffner.

Han anser att fler undersökningar behöver göras på orörda arealer för att säkra ytterligare spår efter Kämpinges och därmed Skånes historia.

INTERNAL INTERNAL
Göran A Nilsson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons