Annons
Nyheter

Årets näst största fest närmar sig

"Vem vill sjunga adventsvisan?" frågar Birgitta Nilsson och får en skog av viftande små händer till svar.
Nyheter • Publicerad 27 november 2009
Foto: 
Foto: 

ÖSTRA GREVIE. Det är torsdag kväll i Längan i Östra Grevie. Från den stora salen hörs lussevisor, lite blygt framförda av ett 25-tal barn. Det är första repetitionen inför byalagets årliga luciatåg.

– Det kommer att bli jättebra till slut, det är många fler barn i år än vad det brukar vara, konstaterar Silvana Janjic, som leder repetitionen tillsammans med Birgitta Nilsson.

Annons

Julfesten den 13 december är ett måste för de flesta i Östra Grevie. Längan brukar vara full av folk som kommer för att se sina barn och barnbarn gå luciatåg, eller bara för att få sig en dos julstämning.

– Förutom sommarfesten är det julfesten som drar flest folk, konstaterar Jonas Stenlund, ledamot i byalagets styrelse.

Han och resten av styrelsen har slagit sig ner i Längans lilla pentry och ska snart börja förbereda fika åt de sjungande barnen. Det råder en familjär stämning, och det är precis det som är meningen med byalaget.

– Byalaget finns för att bevara bygemenskapen. Östra Grevie har växt ganska mycket de senaste åren, och då finns alltid risken att det blir opersonligt, säger Thomas Rosenlind, byalagets ordförande.

Byalaget började med en grillkväll för ett tiotal år sedan. Därefter har verksamheten vuxit till att omfatta såväl flera årliga fester om året som föredrag och filmvisningar.

Nu närmar sig en av årets största fester. Frida Nilsson, åtta år, ser med stor spänning fram emot att sjunga i luciatåget.

– Det är jätteroligt att sjunga. Jag tycker adventsvisan är bäst.

Niklas Lundell
Andreas Mårtensson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons