Annons
Nyheter

Årets höjdpunkt för unga musiker

Fullt ös i fyrtio minuter. Det bjöd Sundsgymnasiet musikelever på i sin årliga konsertturné för Vellinge kommuns grundskolor. Uppskattningen var stor, både på och nedanför scenen.
Nyheter • Publicerad 22 november 2007
Anna Brådde och Linus Nielsen framförde glada popmelodier.
Anna Brådde och Linus Nielsen framförde glada popmelodier.Foto: 
Sundsgymnasiets musikelever visade upp sig inför Sandeplanskolan på sin årliga konsertturné. Claudia Sebastiansson sjöng och fick publiken med sig i låten Locomotion. BILD: TOMAS NYBERG
Sundsgymnasiets musikelever visade upp sig inför Sandeplanskolan på sin årliga konsertturné. Claudia Sebastiansson sjöng och fick publiken med sig i låten Locomotion. BILD: TOMAS NYBERGFoto: 
Fingerfärdiga musikeleverna Truls Petersen och Fredrik Dennerup från årskurs 1.
Fingerfärdiga musikeleverna Truls Petersen och Fredrik Dennerup från årskurs 1.Foto: 

– Det är detta man har laddat inför. Vi har övat länge, säger Oscar Alhlqvist-Friis som går första året på Sundsgymnasiets estetiska program med musikinriktning.

Elever från programmets tre årskurser är ute på en veckas turné och spelar musik för kommunens högstadieskolor. I går rockade de loss på Sandeplansskolan i Höllviken. Det är en mycket uppskattad del av utbildningen berättar lärararna Mattias Forsvall och Thomas Pettersson.

Annons

– De ska ut och spela inför folk med allt vad det innebär. Musiken har spännvidd, från 1950-talspop till modernt. Eleverna tycker det är roligt, säger Mattias Forsvall och får medhåll av kollegan Thomas Pettersson:

– Det ökar motivationen att öva, säger han.

Turnén är, tillsammans med julkonserten den 18 december i Håslövs kyrka, årets höjdpunkt för de unga musikeleverna. Spelningen börjar med att ettorna drar igång lite reggae.

– Egentligen vill jag sjunga, jag vill stå på Broadway nån dag. Men det är bra att man får lära sig olika instrument, säger Julia Björnsson.

– Jag gillar melodifestivalen och sådan musik, så för mig är det bra att lära mig låtar jag inte visste fanns, säger Oscar Ahlqvist-Friis.

Båda är övertygade om att det är musik de vill syssla med i framtiden.

Efter lite reklam för utbildningen från lärarna tar årskurs två och tre därefter över scenen och får igång publiken igen. Mellan låtarna byter alla instrument och roller. Anna Brådde skiftar snabbt från trumpet till basgitarr och behärskar båda till synes obesvärat och med självklarhet. Hitlåtar avlöser varandra i rask takt och det märks att de har roligt. Från sidlinjen styr läraren Mattias Forsvall diskret med små tecken när ett instrument riskerar att ta över. Om tekniken ibland ger problem är det helt i sin ordning, det ingår i utbildningen att klara av att spela live. Det bådar gott för Vellinges musikaliska framtid.

David Ekberg

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons