Annons
Nyheter

Ännu inget skadestånd från Vellinge

Det är snart ett och ett halvt år sedan tvillingbröderna Sjöholm vann den rättsliga processen mot Vellinge kommun, men ännu har inget skadestånd betalats ut.
Nyheter • Publicerad 26 april 2014
Det är ett och ett halvt år sedan den rättsliga processen mot Vellinge kommun avslutades, men Rasmus och Robin Sjöholm har ännu inte fått något skadestånd.
Det är ett och ett halvt år sedan den rättsliga processen mot Vellinge kommun avslutades, men Rasmus och Robin Sjöholm har ännu inte fått något skadestånd.Foto: Foto: Tomas Nyberg

– Vi har inte varit i kontakt med Vellinge kommun sedan domen föll. Jag resonerar så att om de haft för avsikt att göra rätt för sig hade de hört av sig, säger tvillingarnas juridiska ombud Magnus Dillcrona.

Robin och Rasmus Sjöholm stämde Vellinge kommun efter att det uppdagats att de båda placerats i särskola på felaktiga grunder. Både tingsrätten och hovrätten menade att bröderna har rätt till skadestånd, men där tog det alltså stopp. Sedan Högsta domstolen meddelade i december 2012 att den inte skulle pröva fallet har det inte förts någon dialog mellan de två parterna.

Annons

Carina Wutzler (M) som är ordförande i utbildningsnämnden i Vellinge menar att kommunen inväntat att tvillingarna ska ta kontakt.

– Jag trodde nog att vi skulle höra något från dem, men det har inte väckts något anspråk från deras sida, säger hon.

Carina Wutzler menar att det aldrig varit aktuellt att kommunen skulle initiera kontakten.

– Vi överklagade för att vi tyckte att det var ett principiellt ärende, men fick fel. Då ligger det på dem att höra av sig. Självklart beklagar vi placeringen, det är ju ingen som gjort fel medvetet, säger hon.

Magnus Dillcrona tycker att det nu gått så lång tid att det är lika bra att invänta domen mot Trelleborgs kommun innan man börjar prata skadestånd med Vellinge kommun.

– Jag ser det som rimligt att kommunerna svarar för skadeståndsskyldighet för respektive tid som respektive pojke varit felaktigt placerad i deras särskola, säger han.

Om parterna kan enas kan diskussionen om skadestånd ske utanför rätten. Skulle de däremot vara oeniga kan det bli en ny förhandling om själva summan.

– Min förhoppning är att man är benägen att betala. En runda till rätten innebär att ytterligare några år kommer att passera. Det är inte önskvärt från någons sida, säger Magnus Dillcrona.

LÄS MER:

Gjorde Trelleborgs kommun fel när tvillingarna Robin och Rasmus Sjöholm placerades i särskola utan att kommunen utredde vilka behov bröderna hade? Den frågan ska avgöras i Ystads tingsrätt efter att kommunen slutligen lämnat in sin bevisning i fallet. Läs mer i artikeln i lördagens pappers- och e-tidning. E-tidningen hittar här: http://eta.trelleborgsallehanda.se

Louise Löfgren
Fanny Nyberg
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons