Annons
Nyheter

ANALYS: Holm betraktade sig själv som Vellinges vd

Nyheter • Publicerad 12 november 2010
Jessica Ziegerer och Linda Stark.
Jessica Ziegerer och Linda Stark.Foto: Hussein El-Alawi

Vellinge kommun har en lång tradition med moderat styre. Ett fåtal politiker och tjänstemän har suttit tillsammans på de högsta posterna sedan 1992. Tidigare kommunalrådet Göran Holm har ofta jämfört kommunen med ett bolag och betraktat sig själv som vd. Gång på gång har han skrutit med att verksamheten varit politikerstyrd och inte tjänstemannastyrd.

Ljungman och Holm har suttit i valberedningen och föreslagit sig själva till sina uppdrag. De har varit med och utformat och beslutat om arvodesreglerna. Slutligen är det de två som har skördat frukten av specialreglerna.

Annons

Någon kommundirektör har inte behövts.

Enligt Gissur Ó Erlingsson, statsvetare och korruptionsexpert, är det precis det här som skapar grogrund för maktmissbruk. Ett och samma majoritetsstyre under decennier. Få personer som sitter på beslutande positioner och som arbetat tillsammans under en lång tid.

När han får höra om arvodesreglerna i Vellinge blir han tyst länge. Att politikernas arvoden baseras på den högsta tjänstemannens lön samtidigt som de sätter lönen för just den personen, skapar märkliga incitament. Gissur Ó Erlingsson menar att politikerna "hamnar i en kartelliknande situation när de har mandat att själva påverka sina egna arvoden".

Inom korruptionsforskningen går åsikterna isär om huruvida en stor eller liten organisation är mest sårbar för maktmissbruk.

Det handlar mer om kulturen inom organisationen, vilken moral och etik som råder bland nyckelpersoner, säger Gissur Ó Erlingsson. Har man suttit länge vid makten utan en klar opposition kan kommunpolitikerna börja tänka på kommunen som sitt företag och på skattemedlen som sina resurser istället.

Sydsvenskans granskning visar att i Vellinges fall har även en tjänsteman medverkat till att reglerna inte har följts.

Revisorerna är tydliga när det gäller den delen. De skriver att "den interna kontrollen har satts ur spel" när förvaltningsdirektör Gert Åberg underlät att följa reglerna och därmed bidrog till att hundratusentals kronor felaktigt betalades ut till Holm och Ljungman i form av semesterersättningar.

Henrik Kilefors
Jessica Ziegerer, Linda Stark
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons