Annons
Nyheter

Allt yngre barn provar hasch

Hasch har blivit ett allt större problem i fler kommuner än i Kävlinge. Även i Svedala, Vellinge och Staffanstorp har polisen sett allt yngre pröva droger.
Nyheter • Publicerad 23 december 2009

OMKRETSEN. I statistiken sticker Kävlinges siffror ut men även i Svedala har antalet anmälda narkotikabrott ökat kraftigt. De senaste tre veckorna har polisen jobbat intensivt med problemet och i morgon, onsdag, ska satsningen redovisas för den operativa ledningen.

– Svedala och Vellinge är små samhällen som brukar vara förhållandevis lugna förorter men nu finns det god tillgång på hasch där också. Det finns till och med på grundskolor och det känns inte okej, säger Jörgen Sjåstad, biträdande närpolischef på Söderslätt.

Annons

Vilka skolor hasch säljs på vill han inte gå in på av utredningsskäl. Men att det är så unga människor som provar skrämmer honom.

– De ska inte ha de kontakterna att de vet var man handlar narkotika.

När polismän har gjort tillslag och följt en så kallad tråd från säljare till köpare på Näset har de hittat ett stort antal användare som tidigare inte har varit kända. I Svedala har de tagit både misstänkta för narkotikabrott och drograttfyllor.

– Vi låter inte ärenden bli liggande utan vill att det ska bli en direkt effekt för ungdomarna. Sedan hoppas vi få ringar på vattnet. Att andra ska sluta när de hör att många har åkt dit.

På Söderslätt har en säljare gripits. Det är klarlagt att han hämtat knarket på en adress i Malmö men hur det hamnade där jobbar polisen fortfarande med.

Även i Staffanstorp är oron för en ökad droganvändning stark. Som Sydsvenskan berättade förra veckan har kommunen öronmärkt fem miljoner kronor till resurser på social­förvaltningen och skolor för att möta problemen.

Stefan Möller, ordförande i socialnämnden i Staffanstorp, sade då att det finns signaler från myndigheter och föräldrar om att droger sprider sig.

I Lomma har närpolischef Michael Rydberg däremot inte märkt någon större ökning.

– Allmänt har vi inga större bekymmer med detta. Narkotikabrott inträffar ibland men vi har inte haft några större tillslag, säger Michael Rydberg, närpolischef i Lomma.

Mats Amnell
Jessica Ziegerer
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons