Annons
Nyheter

Alla ersättningar ska granskas av revisionen

Alla arvoden och ersättningar som utgår till de moderata toppolitikerna Göran Holm och Lars-Ingvar Ljungman samt till byggnadsnämndens Nils-Ola Roth och M-nämndens Carina Larsson ska utredas.
Nyheter • Publicerad 8 oktober 2010

– Vad gäller semesterersättningarna är det redan glasklart. Dessa strider helt mot nuvarande reglementen. Sedan får vi se vad granskningen kommer fram till när det gäller övriga arvoden och ersättningar, säger Bertil Nilsson (M), ordförande för Vellinge kommuns revisorer.

Revisionsbyrån Ernst & Young, som anlitas av kommunen, påbörjade granskningen för en vecka sedan. Enligt Bertil Nilsson ska rapporten vara klar den 4 november.

Annons

– Vi är måna om att den ska finnas som underlag för den nya kommunfullmäktigegruppen som sammanträder i december. Då kommer den med största sannolikhet att fatta beslut om de nya arvodesreglerna. Frågar du mig kommer det bli väsentliga förändringar.

Vilka då?

– Det vet jag inte, men det är så jag känner vindarna blåsa här.

Bertil Nilsson understryker att revisionen redan i april i år påtalade för Lars-Ingvar Ljungman att det fanns brister i bestämmelserna om ekonomiska förmåner för förtroendevalda. Bristerna försvårade bland annat den interna kontrollen.

– Ljungman berättade att en översyn av bestämmelserna var på gång och att nya regler skulle införas inför år 2011. Vi var nöjda med det svaret.

Ändå har ni nu valt att ge Ernst & Young i uppdrag att göra den här granskningsrapporten?

– Beslutet initierades med anledning av de frågor som väcktes efter Sydsvenskans artiklar. Jag tog beslutet i egenskap av ordförande i revisionsgruppen. Vi träffades inte formellt.

Det var i september i år som det avslöjades att semesterdagsersättning betalats ut till kommunalrådet Lars-Ingvar Ljungman (M) och borgmästare Göran Holm (M). De hade dessutom fått utbetalt semesterdagar som de inte har rätt till.

Politiker har inte rätt till semesterersättning. De har ett arvode och ingen lön. Efter publiceringen meddelade de båda politikerna att de betalade tillbaka ersättningarna de fått från 2007 och framåt. De satte gränsen vid förra mandatperiodens början eftersom det då beslöts om ett nytt heltäckande arvodesreglemente för politikerna.

Fast själva semesterdagsersättningarna har de fått i arton år, från 1992. Reglerna för dem har varit desamma. Felet har, enligt förvaltningsdirektör Gert Åberg, varit att politikerna har varit inlagda i systemet som anställda och inte som ­politiker. Enligt honom går ersättningen därför inte att kräva tillbaka.

INTERNAL INTERNAL
Linda Stark, Jessica Ziegerer
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons