Annons
Nyheter

Alf Svensson EMU-talade i Vellinge

Det är för mycket fokus på själva valutan i EMU-debatten och för lite på de historiska aspekterna, tyckte Alf Svensson när han i går gästtalare på en rotarylunch på Hantverksgården i Vellinge.
Nyheter • Publicerad 27 augusti 2003
BILD: TOMAS NYBERG
BILD: TOMAS NYBERGFoto: 

BILD: TOMAS NYBERG - Vi lever i ett nytt Europa. Om vi får flytta och studera var vi vill så är det inte så dramatiskt att införa en gemensam valuta. Vi har aldrig varit så nära varandra som nu i Europa och vi måste komma bort från vår fixering vid enbart vad som är bra för oss svenskar. Han anser att man ska ta oron för prishöjningar på allvar men samtidigt inte skylla allt på euron. - Får vi höjda elpriser beror det mer på den torra årstiden än på valutan. Finns har det förekommit prishöjningar men mätningar har samtidigt visat att 75 procent av euroländernas invånare är positiva till den nya valutan. Trots att han är övertygad om att Sverige måste gå med vill Alf Svensson ändå inte vifta bort nej-sidans argument. - Visst är euro-området ett stort område där det kan råda olika konjunkturer samtidigt. Men jag tror ändå att det finns en stabiliserande effekt i en gemensam valuta. Han är inte övertygad om att en folkomröstning är det bästa sättet att avgöra frågan på, men medger att kampanjen haft en upplysande och folkbildande funktion. Att opinionssiffrorna ser oroväckande ut för ja-sidan just nu tror han beror på att många kanske säger nej först men sedan ändrar sig till ett ja. - Det är nu i slutspurten det kommer att avgöras. De avslutande tv-debatterna kommer att bli viktiga. Samtidigt tror han att de resurser som ja-sidan haft till sitt förfogande i förhållande till nej-sidan inte bara har varit av godo. - För glassiga broschyrer kan också slå tillbaka mot en själv. Vi kom i gång lite för sent och så har vi fyra ja-partier litat lite för mycket på varandra. Han ser flera skillnader mot en vanlig valkampanj. - Då kan man prata om sjukvård ena dagen och skola den andra. Här är det en enda fråga, men en mycket viktig sådan som ska debatteras. Den klassiska svenska vänta och se-metoden har han inget till övers för. - Jag tycker vi ska stå för beslutet nu och inte åka snålskjuts på andra.

Mattias Pehrsson mattias.pehrsson@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons