Annons
Nyheter

Äldre tvingas flytta från äldreboende

Fuktskadorna på vård- och äldreboendet Månstorps ängar kan bli en dyr smäll för Vellinge. Sedan förra veckan hyr nu nämligen kommunen in merparten av de fjorton korttidsplatser som normalt ska finnas på Månstorps ängar. Kostnaden per plats ligger på 2 000 kronor dygnet.
Nyheter • Publicerad 25 augusti 2011
Nu får de äldre flytta från boendet Månstorps ängar.
Nu får de äldre flytta från boendet Månstorps ängar.Foto: 
Nu får de äldre flytta från boendet Månstorps ängar.
Nu får de äldre flytta från boendet Månstorps ängar.Foto: 

Och som det nu ser ut kan saneringen av äldreboendet ta fyra månader när det väl startar, vilket fortfarande är oklart.

Lösningen att hyra platser utanför kommunen betyder också att de boende förlorar rätten att välja vård- och omsorgsboende fram till att situationen på Månstorps ängar normaliseras.

Annons

– Hittills har Vellinge tecknat kontrakt för sex platser i Oxie och tre i Limhamn, säger äldreomsorgschef Charlotte Unosson. Vi vill vara på säkra att platser finns när vi behöver dem.

– Därför abonnerar vi till att börja med dessa platser även om inte alla används. I vilket fall blir det halva kostnaden mot att låta någon kommuninvånare stanna längre på sjukhus på grund av att vi inom Vellinge saknar platser.

Omsorgsnämndens ord­förande Anna Mannfalk (M) beklagar att valmöjligheten för äldreboende tillfälligt sätts ur spel.

– Men samtidigt söker vi förstås de platser som saknas så nära vår egen kommun som möjligt, säger hon. Det hoppas vi underlättar både för våra äldre och deras anhöriga.

Parallellt med planerna inför saneringen pågår också vårdbolaget Caremas utredning om hur bemanningen varit på Månstorps ängar.

Som Sydsvenskan redan berättat fick kommunen i början av sommaren en anonym anmälan om att Månstorps ängar då var underbemannat. Sedan dess har kommunen gjort fyra oanmälda besök och då har bemanningen varit som den ska.

– Carema fortsätter nu den här utredningen, säger Anna Mannfalk. Med tanke på att alla platser inte var belagda borde ju bemanningen snarare varit större än mindre.

Redan i förra veckan startade arbetet i två rum på äldreboendet för att testa hur fukten kan saneras. Men frågan är fortfarande när den stora renoveringen kan komma igång.

– Vi förhandlar som bäst med byggherren, säger Stephan Björkestrand, vd för kommunala bolaget Vexab­ som äger och förvaltar fastigheten. Vi anser att skadorna är resultatet av att betongen inte fick torka tillräckligt innan golv, lister och annat installerades.

– Därför bör byggherren ta kostnaderna som vi beräknar till ett par miljoner kronor.

Annons

Förväntningarna var stora när Månstorps ängar invigdes i mars. Sedan dess har ni haft stora problem med larm, telefoner och nu fuktskador. Hur förklarar du det?

– Jag svarar att vi både är förundrade och förtvivlade. Vi har tidigare positiva erfarenheter både av arkitekten och byggherren. Ändå blir det så här. Det känns som olyckor. Nu önskar vi förstås rätta till problemen så snabbt som möjligt.

– Visar det sig att saneringen fungerar bra i de rum vi testar är vi ju redan på banan och det är bara att köra på.

Det planerade fyra månader långa arbetet innebär att de cirka 40 vårdtagare som får bo kvar måste flytta minst en gång. De 14 platserna för korttidsboendet renoveras först för att sedan evakuera en avdelning i taget.

Kostnaden för Månstorps ängar var budgeterad till 180 miljoner kronor men slutade på 100 miljoner. En del av förklaringen var den globala ekonomiska krisen som stoppade många planerade byggen.

Louise Larsson
Claus Granath
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons