Annons
Nyheter

Lärarfack saknar föräldraåsikter

Inom de närmaste åren vill Vellinges politiska majoritet privatisera flera kommunala skolor. Nu kritiseras de av Lärarnas riksförbund för att de inte har frågat föräldrarna.
Nyheter • Publicerad 15 september 2009
Foto: 

VÄSTRA INGELSTAD. Vellinge kommun avser att låta fler verksamheter drivas av privata intressenter. En av de som diskuteras är Västra Ingelstad skola. Lärarnas riksförbund i Vellinge har ingen åsikt om det bör vara friskola eller inte, men är kritiska till att kommunen inte förankrar beslutet hos föräldrarna till barnen i skolan.

– Vi lärare är angelägna om att arbeta i en miljö där vi har stöd från hemmen för verksamheten. Det är viktigt för oss att föräldrarnas åsikter i frågan överensstämmer med kommunens beslut, säger Lars Hemzelius, kommunombud för Lärarnas riksförbund i Vellinge.

Annons

Lärarnas riksförbund i Vellinge har därför skickat ut en enkät till föräldrarna till alla barn på Västra Ingelstad skola där de frågar hur föräldrarna ställer sig till friskoleplanerna.

Enkäten mejlades ut i lördags till 316 föräldrar. På måndag eftermiddag hade 50 föräldrar svarat. Av dem ville 6 att Västra Ingelstad skola skulle bli en friskola. 34 ville inte och 10 visste inte.

– Enkäten missar säkert många och är inte vetenskaplig, utan vi gör den för att kommunen ska göra en egen. Den kan bli en signal till kommunen att fråga föräldrarna, säger Lars Hemzelius.

Av de som inte visste så klagade flera på att de inte hade fått tillräcklig information för att ta ställning.

– Det är också upp till kommunen att informera föräldrarna bättre om vad det skulle innebära om skolan blev en friskola, säger Lars Hemzelius.

M-nämndens ordförande Carina Larsson (M) har inte kunnat nås för en kommentar.

Mats Amnell
Karel Edqvist
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons