Annons
Nyheter

Wikileaks publicerar trots kritik

Wikileaks tänker fullfölja planerna att publicera ytterligare 15 000 hemligstämplade dokument från USA:s militär om kriget i Afghanistan trots protester. Det säger den omdiskuterade sajtens grundare Julian Assange.
Nyheter • Publicerad 13 augusti 2010

USA upprepade på torsdagen uppmaningar till Wikileaks att inte publicera de återstående dokumenten, och dessutom ta bort de 70 000 dokument som redan lagts ut på nätet.

Försvarsdepartementet har tidigare sagt att publiceringen innebär fara för amerikanska soldater och afghanska informatörer. Pentagons talesman Geoff Morell sade på torsdagen att det vore "höjden av ansvarslöshet" att släppa de resterande dokumenten. Kritik kommer även från organisationen Reportrar utan gränser, som på torsdagen varnade för att afghaner som samarbetat med utländska trupper utsätts för stora risker när namnen publiceras på internet.

Annons

Wikileaks grundare Julian Assange, som kommer till Sverige på lördag, talade på torsdagen via videolänk till en publik på Frontline Club i London. Han gjorde klart att han inte har några planer på att följa USA:s uppmaningar. Sajten förbereder publiceringen av de resterande dokumenten och kommer "absolut" att fullfölja planerna, sade han.

Den 39-årige australiern Assange har tidigare sagt att han tror att publiceringen kan bidra till lyfta fram debatten om kriget i Afghanistan och de USA-ledda styrkornas agerande.

Han sade på torsdagen att varken Vita huset eller Pentagon visat vilja att "hjälpa till" trots upprepade förfrågningar. Daniel Schmitt, talesman för Wikileaks i Tyskland, sade till den amerikanska nyhetssajten The Daily Beast att Wikileaks vill inleda en kommunikation med Pentagon för att redigera de ännu opublicerade 15 000 dokumenten så att de kan publiceras "säkert". Det amerikanska försvarshögkvarteret å sin sida säger att några sådana propåer aldrig har kommit från Wikileaks.

I Sverige ska Assange i helgen medverka på ett seminarium i LO-borgen som arrangeras av socialdemokratiska Broderskapsrörelsen. Sajten har sina servrar placerade hos ett svenskt webb-hotell, bland annat på grund av det starka svenska källskyddet.

Anna Thulin
TT-AFP-Reuter
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons