Annons
Nyheter

Utöya-överlevande vittnade i rätten

De flydde från massmördarens kulor på Utöya. Som första vittnen från ön berättade Björn Ihler och Tonje Brenna i rätten om morden på AUF-vännerna.
Nyheter • Publicerad 9 maj 2012

Anders Behring Breivik svarade med att åter benämna ungdomarna "politiska extremister".

De senaste dagarna har rättegången upptagits av beskrivningar över dödsoffren från Utöya. Samma procedur har skett om och om igen i sal 250 i Oslo tingsrätt. En bild på den döde har visats, en kort personbeskrivning har lästs upp och rättsläkaren har på en docka visat var skotten gick in. Varje offer ges mindre än tio minuter.

Annons

Men på onsdagen tog även de som överlevde Breiviks terrordåd plats i salen. 24-åriga Tonje Brenna, ungdomsförbundet AUF:s generalsekreterare, var först ut.

Sköt och ropade

På en liten klippavsats vid vattnet, tillsammans med en svårt skottskadad flicka, gömde hon sig för Breivik. Runt henne föll skjutna människor ned i vattnet. Hon beskrev känslan av hopplöshet, hur utlämnade och ensamma de kände sig.

– "Det är polisen, det är polisen som skjuter oss", viskade vi till varandra, sade Brenna, i rätten iklädd svart tröja och med det blonda håret tvinnat och uppsatt i nacken.

Vid ett tillfälle på ön var Breivik nära henne. Brenna hörde honom ropa "Woho!", utrop som Breivik har förnekat i efterhand.

– Jag tänkte då att om jag överlever vill jag inte ha sett honom så jag sänkte huvudet och blundade.

Även Ihler, 20 år, mötte Breivik på nära håll. Massmördaren kom fram och presenterade sig som polis, sade att de var säkra. Ihler trodde först på honom.

– Sedan såg jag hur han lyfte geväret, berättade Ihler i rätten.

Ihler kastade sig i vattnet. Två små pojkar i 9-årsåldern som Ihler tagit hand om – söner till vakter som dog på Utöya – följde efter ut i vattnet.

– Jag upplevde det som att han siktade på mig. I det ögonblicket kändes det som om själen lämnade kroppen. Jag kände att allt hopp var ute, sade Ihler.

Annons

Ville ställa frågor

Efter att dagens tredje vittne Oddvar Hansen berättat om hur han med sin båt räddat överlevande och även blivit beskjuten tog Breivik till orda.

– Jag såg att det var några som försökte fiska upp politiska extremister från indoktrineringslägret. Då sköt jag mot båtarna, det var mer som skrämselskott, sade han.

Efter Brennas vittnesmål ville Breivik informera om att han hade frågor till henne "angående AUF:s ideologiska program". Domaren underströk irriterat att frågor ska gå via advokaterna.

Hansen talade om svårigheten att förnuftsmässigt förstå vad som hände på ön den 22 juli.

– Det var unga människor som blev skjutna på det mest brutala sätt det kan göras på, avslutade han sitt vittnesmål.

Maria Sällberg
TT
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons