Annons
Nyheter

Usama bin Ladin död

En amerikansk säkerhetsstyrka har dödat al-Qaidas ledare Usama bin Land, meddelade USA:s president Barack Obama i ett snabbinsatt tv-tal tidigt på måndagsmorgonen.
Nyheter • Publicerad 2 maj 2011
Foto: MAZHAR ALI KHAN

- Förra veckan hade vi tillräckligt mycket för att gå in och gripa honom för att ställa honom inför rätta, sade Obama.

Men något hände när de amerikanska soldaterna trängde in i ett bostadshus i Abbottabad utanför Pakistans huvudstad Islamabad på söndagen och al-Qaidaledaren dödades.

Annons

USA:s underrättelsetjänst spårade bin Ladin till huset utanför Islamabad, berättade Obama som tackade Pakistan för hjälpen.

Regeringstjänstemän berättade att de blev stumma när säkerhetstjänsten först hittade byggnaden där bin Ladin gömde sig bakom en omkring fem meter hög mur krönt av taggtråd.

En nyckel till upplösningen var att följa en kurir som hade bin Ladins stora förtroende. De följde kuriren i två år och nådde till sist fram till gömstället.

Soldaterna tvingades sedan till en eldstrid för att kunna erövra liket, berättade Obama. USA försäkrar att man hanterar Usama bin Ladins döda kropp i enlighet med islamiska seder, säger en amerikansk myndighetsföreträdare till reportrar enligt Reuters.

Människor jublade utanför presidenthögkvarteret Vita husets höga stålstaket i Washington efter nyheten om bin Ladins död. De skanderade "USA, USA", "Amerika, Amerika", sjöng nationalhymnen och viftade med USA-flaggor. Även i New York firades nyheten om bin Ladins död.

- Det är ett mirakel, sade 22-åriga Monica King i New York där människorna jublade både på Ground Zero, platsen för den störtade tvillingtornen, och Times Square.

- Attackerna förändrade New York och nu tio år senare har vi fått sista ordet.

USA slog tidigt fast att bin Ladin var hjärnan bakom attentaten den 11 september 2001 liksom flera andra dödligt attentat.

Jakten på honom pågick i nästa tio år, sedan attentaten mot tvillingtornen i World Trade Center (WTC) i New York och militärhögkvarteret Pentagon i Washington.

- Sökandet hade högsta prioritet i alla dess år, sade Obama.

Annons

- Rättvisa har skipats, sade han och tackade soldaterna som dödade al-Qaidaledaren.

Han påminde sin åhörare om den skräckfyllda morgonen då två fulltankade flygplan störtades i tvillingtornen. Lågorna slog ut genom tornen och tjocka svarta röken vällde upp mot skyn.

Omkring 3 000 människor dödades i attentaten.

USA:s förre president George W Bush beordrade att bin Ladin skulle tas, död eller levande. Men al-Qaidaledaren gäckade honom under hela hans återstående presidenttid och först under efterträdaren Barack Obama var jakten var över. Bush sände ett telegram till sin efterträdare och gratulerade till att bin Ladin till sist kunnat dödas.

- Bin Ladin var ingen muslimsk ledare. Han begick massmord på muslimer, sade Obama som sade att liket finns hos amerikanerna.

- Världen är en säkrare plats efter hans död

Nyheten om bin Ladins död är en "stor lättnad för hela världen", säger britternas premiärminister David Cameron.

- Det är en stor succé att han hittats död och inte längre förmår att driva sin världsomspännande terrorkampanj, sade britternas premiärminister David Cameron.

Storbritannien har varit USA:s främsta allierade under kriget mot terrorn som 11 septemberattentaten utlöste 2001, först under Tony Blair, sedan under Gordon Brown och nu David Cameron. Inte minst under kriget mot Irak.

En viktig symbolfigur har eliminerats men hotbilden försvinner inte på grund av att bin Ladin är borta. Det säger terroristexperten Magnus Ranstorp.

Annons

- bin Ladin var främst en symbol men inte längre någon operativ ledare. Han var under två årtionden en central person bakom bildandet av al-Qaida och det som ledde fram till 11-septemberattacken. Sedan dess har al-Qaida decentraliserats. Det styrs bland annat av regionala grupperingar, säger Ranstorp.

Han berättar att bin Ladin redan under måndagsmorgonen hyllades som en martyr på olika jihadistfora.

- Det är möjligt att enskilda individer kommer att försöka hämnas hans död - i så fall mindre strukturerade attacker, säger Ranstorp.

Finns det någon som tar över efter bin Ladin?

- Hans närmaste man är ju inte död, Ayman al-Zawahiri är fortfarande verksam, säger Ranstorp.

Han beskriver bin Ladins död som en stor triumf för USA och CIA.

- Det här är främst en enormt viktig seger för Obamaadministrationen. Hans opinionssiffror skjuter i höjden. Obama har ju fått kritik för att vara för mjuk när det gäller terrorbekämpning. Nu vänder allt, säger Magnus Ranstorp.

Nerike Allehanda-1
TT
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons