Nyheter

USA förbereder sig för Sandy i kväll

Orkanen Sandy växer i styrka och väntas dra in över USA:s atlantkust i kväll, enligt det amerikanska orkancentret. Omkring 50 miljoner människor berörs av ovädret. Orkanen är nu drygt 60 mil från New York.
Nyheter • Publicerad 29 oktober 2012
Foto: 

De starkaste ihållande vindarna har växt till sig och når nu en hastighet av nästan 40 meter i sekunden, enligt orkancentret NHC. Sandy befann sig vid tretiden, svensk tid, drygt 40 mil sydöst om spelstaden Atlantic City, New Jersey, som till stor del utrymts.

New York-området riskerar att råka värst ut med kraftigt höjt vattenstånd och hårda vindar. Vattnet skule kunna stiga så högt som tre och en halv meter över det normala och de som tvingats lämna sina hem bor i låglänta områden.

New Yorks borgmästare Michael Bloomberg uppmanade i morse stadens befolkning att hålla sig inomhus under det väntade ovädret. Gatorna var också påfallande folktomma i natt, vilket är en sällsynthet i staden som sägs aldrig sova.

– Det kan bli allt ifrån illa till förödande, förutsade chefen för USA:s kustbevakning amiral Steven Ratti för CNN.

Tunnelbanor, järnvägar, flyg och bussar har ställts in i storstäderna New York, Philadelphia och Washington. Även skolor och arbetsplatser, bland dem FN, håller stängt.

50 miljoner människor är berörda i de sju delstaterna som utfärdat beredskapstillstånd på USA:s östkust.

Hundratusentals människor, varav 375 000 på södra Manhattan i New York, har lämnat sina hem i kustsamhällen. Sandy påverkade direkt valrörelsen i går då president Barack Obama ställde i in sin kampanjresa i Ohio och återvände till huvudstaden. Han uppmanade befolkningen att ta ovädret på allvar.

Orkanen har fått besättningen att överge en kopia av skeppet HMS Bounty. Den amerikanska kustbevakningen har räddat minst 14 av de som befann sig ombord. Två från besättningen saknas dock, enligt uppgifter från räddningsmanskapet.

– Det senaste vi hörde var att skeppet fortfarande är på rätt köl, säger Tracie Simonin från kustbevakningen.

Skeppet, som användes vid inspelningen av 60-tals filmen "Myteriet på Bounty", strandade utanför delstaten North Carolina på USA:s östkust.

– Vi har bunkrat lite mackor och så. Men ingenting jämfört med de andra! säger riksdagsledamot Maryam Yazdanfar (S) som är i New York för ett tvåveckors studiebesök på FN.

En anekdot från tunnelbanan kanske belyser stämningsläget i megastaden:

– Där var det lite av vi-ska-alla-dö-stormdöden. Vi träffade två personer, den ena hade storhandlat och den andra undrade vad man kunde laga. De har de aldrig setts förut men det slutade med att de kysste varandra hej då. För de skulle ju ändå dö... Vissa har det där apokalyptiska i sig, konstaterar Yazdanfar.

Familjen bor bara några gator utanför evakueringszon A som tömts på människor.

– Men vi bor tio, tolv meter ovanför havsnivån. Jag är inte så himla orolig.

Att tropiska cykloner rör sig in över land på det vis som Sandy är på väg att göra är ganska ovanligt, enligt Johan Nilsson, professor i meteorologi vid Stockholms universitet.

– Orkanen är på gränsen till att komma upp till kallare vatten men nu är den på väg in över land, det är lite ovanligt så här års.

Skillnaden mellan tropiska cykloner och stormar är att cykloner drivs av avdunstning från varma hav och när de når kallare vatten dör de därför vanligtvis ut.

Stormar drivs däremot av temperaturskillnader i atmosfären och när Sandy når New York kan den kalla luften där göra att hon förvandlas från en cyklon till en storm.

Finns det även ett lågtryck eller en svag storm över området så kan det förvärra situationen ytterligare.

I bästa fall kommer cyklonen i stället in på kallare vatten innan den når land, vilket kan få den att tappa styrka.

– Nu verkar det som att den följer golfströmmens riktning, men man kan hoppas att den svänger av på kallare vatten, då dör den ganska snart ut.

SAS har beslutat att ställa in ett antal flygningar i dag till och från Norden, Washington och New York.

Hur det blir med flygen i morgon är ännu inte klart.

– Självklart är det så att om flygplatserna är stängda så flyger vi inte. Det första dagpersonalen gör när de kommer till jobbet är att titta över det här, säger Elisabeth Manzi, presschef vid SAS, till TT.

I dag gick SAS ut och erbjöd resenärer som har en resa bokad de närmaste dagarna att antingen bli ombokade eller få pengarna tillbaka.

Är du på plats i New York? Hör av dig: red@trelleborgsallehanda.se eller 0410-545 99

Madeleine Gripsten
TT
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.