Annons
Nyheter

Uppmanas köra på personbilar

Kör hellre över en mötande personbil än att köra i diket – allt för att inte skada lasten. Det får polacker som går en obligatorisk chaufförskurs för tunga transporter lära sig, uppger norska medier.
Nyheter • Publicerad 2 september 2011

Polacker som går en obligatorisk chaufförskurs för tunga transporter uppmanas att vid hotande olyckstillbud hellre köra över en mötande personbil än att köra i diket – allt för att inte skada lasten. Tidningen Verdens Gang skriver att samtliga 720 000 polska yrkeschaufförer måste gå kursen. På kursen får man enligt branschtidningen Norsk transport också lära sig att undgå kontroller, tränga sig fram i trafiken och köra för fort.

Polska lastbilschaufförer på väg i Norge som Verdens Gangtalat med säger sig dock inte känna till kursen och betecknar uppmaningen att köra på personbilar som vettlös.

Annons

– Det här kan inte stämma, säger chauffören Dariusz Kamienski.

Tidningens uppgifter kommer ursprungligen från den polska tv-kanalen TVN 24 vars undersökande reportrar via kursdeltagare filmat med dold kamera.

En av kursledarna säger på filmen:

– Jag är litet fräck som chef, eftersom jag alltid sagt till mina chaufförer att kör någon i vägen för dig med personbil så får du köra på bilen.

På kursen som reportrarna låtit filma får chaufförerna enligt Verdens Gang också veta hur de ska förfalska dokument, klara polisförhör, fuska med kör- och vilotider, samt undvika problem om man plockar upp prostituerade längs vägen.

Niklas Lundell
TT
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons