Annons
Nyheter

Undsättare möttes av plågsamma syner

När Jörn Överby styrde sin båt mot Utöya i fredags möttes han av synen av ungdomar i vattnet, levande som döda – och av gärningsmannens kulor. Tillsammans med en kamrat var han den förste att komma till undsättning, 35 minuter före polisen.
Nyheter • Publicerad 25 juli 2011

Efter den tredje vändan med båten fylld av så många han kunde få med tvingades Överby backa på grund av skotten. Flera simmade mot honom och några blev han tvungen att lämna efter sig.

Bakom de simmande ungdomarna så hörde Jörn Överby skotten på Utöya, men han såg aldrig Anders Behring Breivik, berättar han för Aftenposten. Många av de som kom simmande dödades av kulorna. Överby lyckades få med sig 25–30 ungdomar i säkerhet.

Annons

– De var paniska. Många simmade rakt ut i fjorden, där det är bråddjupt, säger han.

– Jag kastade ut alla flytvästar och hoppades på att det skulle rädda några av dem. Vattnet var kallt, och jag visste att de inte skulle överleva särskilt länge.

På helikopterbilder syns att Överby varit väldigt nära Breivik och vid den tredje turen så ven kulor nära huvudet på 45-åringen i båten.

Han fick vända om och lämna nödställda bakom sig. Överby säger att han får en klump i halsen.

– Det är väldigt tungt att tänka på i dag.

Tarjei Jensen Beck är 19 år och ledare för Finnmark AUF. Han ligger på Universitetssjukhuset Nord-Norge i Tromsö med frakturer – bland annat under ena ögat – och möjligen skottskadad fot.

– Det var ett helvete på ön. Föreställ dig den värsta skräckfilm du sett men att du är själv med i den, säger Tarjei Jensen Beck om dödsskjutningen i fredags till NRK.

Han fick syn på gärningsmannen när han var på väg till ett hus för att hämta kläder.

– Inom loppet av tio sekunder förstod vi att det var allvar. Någon hade sagt att polisen hade kommit för att leta efter bomber, sedan såg jag att han sköt runt sig.

Tarjei Jensen Beck såg flera personer skjutas innan han sprang och gömde sig vid en klippa. Gärningsmannen sköt även efter honom och han föll 15 meter ned från klippan och blev liggande medvetslös tills dramat var över.

Annons

Han har opererats flera gånger för sina skador.

– Vi ska ta det tillbaka, säger han, liksom många andra medlemmar i AUF, om lägerön Utöya.

Louise Cronholm
TT
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons