Annons
Nyheter

UD avråder från resor till Moskva

Utrikesdepartementet beslutade på tisdagen att avråda från alla så kallade icke nödvändiga resor till bland annat Moskva på grund av de stora bränderna i Ryssland.
Nyheter • Publicerad 10 augusti 2010

Utöver Moskva och städerna Nizjnij Novgorod och Rjazan anser UD det inte lämpligt att åka till de västra och centrala delarna av Ryssland på grund av hälsoeffekterna av bränderna. Tidigare manade UD endast till försiktighet i områdena och avrådde särskilt känsliga personer, men nu följer man alltså exempelvis Danmarks exempel och utvidgar sin varning.

I hettan och smogen är längtan efter ren och sval luft stor, något som bland annat Ikea tycks ha märkt av i varuhusen i Moskva och Nizjnij Novgorod.

Annons

– Vi har till och med haft en liten ökning av antal besökare mot normala vardagar, säger Ylva Magnusson som är presstalesperson.

Såväl Ikea som H&M har delat ut ansiktsmasker till sina anställda och har vattenbehållare i butiker och varuhus till kunder och medarbetare.

Svenskar vid företagen, liksom vid svenska ambassaden, får åka hem med sina familjer om de önskar. Tove Grönberg på ambassaden i Moskva berättar att lokalanställda nu får vara på sin arbetsplats så mycket de vill.

– Det är ett av få ställen där luften är någorlunda ren och det är svalt.

Grönberg säger att förhållandena varierar snabbt beroende på vindarna. Inom loppet av ett dygn kan det pendla fram och tillbaka mellan klart och rökigt. Värmen kring 35-gradersstrecket väntas bestå hela veckan, säger hon.

Anna Thulin
TT
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons