Annons
Nyheter

Tsunamifara över i Japan

Ett kraftigt jordskalv med magnituden 7,3 skakade i dag Japans östkust. Byggnader svajade i Tokyo och tsunamivarning utfärdades, men har dragits tillbaka. Kärnkraftverket Fukushima uppger att allt fungerat som vanligt.
Nyheter • Publicerad 7 december 2012

– Det skakade så länge, runt två minuter, så många tankar hann fara genom huvudet. Man var rädd att det skulle bli ett lika stort skalv som vid den stora katastrofen, men det blev det ju inte, säger 31-årige Anders Stenholm som ursprungligen kommer från Järfälla utanför Stockholm, men har bott i Japan i sju år.

Han var på jobbet, ett kontor på sjunde våning i Sendai, när det började att skaka.

Annons

– Folk ställde sig upp, höll i dataskärmar, bokhyllor och annat så det inte skulle rasa, berättar han.

Ett mindre skalv kom en stund efteråt, men sedan satte sig alla ner och fortsatte att jobba.

– Allmänna kommentaren var att det var läskigt, men inga problem, säger Anders Stenholm.

Kärnkraftverket Fukushimas operatör, Tepco, uppger att allt fungerat som vanligt vid företagets reaktorer. Elkraftverk och raffinaderier uppges inte heller ha drabbats av några problem.

Myndigheterna gick ut med varningar och uppmanar alla att sätta sig i säkerhet. Invånare på vissa håll längs östkusten uppmanades att evakuera och ta sig till högre mark.

Vid halv åttatiden lokal tid på fredagskvällen hävde de japanska myndigheten alla tsunamivarningar.

I staden Shichigahama, strax norr om Sendai på den japanska östkusten, blev tsunamivarningen en otäck påminnelse om den ödesdigra marsdagen 2011 när över tolv meter höga vågor slog in över staden och slog sönder det mesta i sin väg. Saki Sato, som numera själv bor i Borås, lyckades få tag på sin familj på telefon.

– Min farmor sade att hennes hjärta var på väg att hoppa ur kroppen. All rädsla från det stora skalvet kom tillbaka, säger Saki Sato.

Då är ändå hennes farmor Tsuyako på 81 år van vid både jordbävningar och flodvågor.

– Min mamma fick ett meddelande på sin telefon med en varning. Hon tappar upp vatten och ordnar med mat så att de ska klara en evakuering om det blir nödvändigt. Som tur är bor de högt, säger Saki Sato.

Annons

Fredagskvällen i Sendai är i stort sett normal.

– Det är en del tåg som inte går och vissa hissar är avstängda, men annars är det som vanligt, säger Anders Stenholm.

Skalvets epicentrum låg 284 kilometer utanför Sendai, 459 kilometer nordost om Tokyo.

Skalvet uppmättes i Miyagiprefekturen till en "lägre femma" på den japanska jordbävningsskalan, som löper från ett till sju. Det innebär att det kan förekomma vissa skador på vägar och mindre jordbävningssäkra hus.

– Allt runtomkring började skaka. Krukor, flaskor, glas. Sen blev det mer och mer. Det var en tre meter hög snögubbe i plast som höll på att välta. Jag trodde att jag skulle falla genom jorden. Det var oerhört obehagligt, säger den svenske journalisten Johan Nylander, som satt i foajen på sitt hotell i Tokyo när skalvet inträffade.

En presentatör på etermediebolaget NHK uppmanade flera gånger sina tittare att sätta sig i säkerhet.

– Kom ihåg förra årets jordbävning och tsunami, sade han.

– Ropa på dina grannar och ta er till högre höjd nu!

Jordbävningen i mars 2011 orsakade en förödande tsunami över Japan, då tiotusentals människor omkom och kärnkraftsverket i Fukushima ödelades. Det skalvet mättes till 9,0.

Premiärminister Yoshihiko Noda har avbrutit sin valkampanj inför nyvalet den 16 december, och uppges vara på väg tillbaka till sitt kansli i Tokyo. En av de stora frågorna i valet är frågan om offentliga medel för att säkra byggnader för nya jordskalv.

Reuters rapporterar att det inte ska vara någon risk för en utbredd tsunami i Stillahavsregionen.

Martin Falkenby
TT
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons