Annons
Nyheter

Tillståndet kritiskt för Mandela

Läget för Sydafrikas förre president Nelson Mandela är kritiskt, uppger landets president Jacob Zuma. Mandela får behandling för en lunginfektion.
Nyheter • Publicerad 24 juni 2013
Nelson Mandela.
Nelson Mandela.Foto: Schalk van Zuydam

Mandela är kvar på sjukhuset och hans tillstånd är fortsatt kritiskt, sade president Jacob Zuma på en presskonferens i dag.

– Läkarna gör allt som står i deras makt för att säkerställa hans välbefinnande.

Annons

Zuma tillade att Mandela är fridfull och lugn. Han sade sig ha besökt Mandela i går kväll i närvaro av dennes familj, och Mandela sov då.

Under presskonferensen som var planerad sedan tidigare talade Zuma i huvudsak om landets ekonomi.

Mandelas släktingar har strömmat till hans sjukbädd under de senaste dagarna.

I går anlände Winnie Madikizela-Mandela och parets dotter Zindzi och Mandelas dotter Makaziwe, rapporterar sydafrikanska Mail & Guardian.

Enligt amerikanska CBS har Mandela inte reagerat på tilltal eller "öppnat ögonen på flera dagar" och hans lever och njurar ska bara fungera på halvfart.

CBS rapporterar också att Mandelas hjärta ska ha stannat den kväll för dryga två veckor sedan då ambulansen fick motorstopp på vägen till sjukhuset i Pretoria. Men regeringen förnekar att Mandela ska ha drabbats av hjärtstillestånd. "Det finns ingen sanning i de rapporterna," hette det på presidentkansliets hemsida.

Det är fjärde gången på ett halvår som Mandela tas in på sjukhus, och sydafrikanerna börjar inse att han inte kommer att finnas med för alltid. Madiba, som han kärleksfullt kallas efter sitt klannamn, ses av de flesta sydafrikaner som arkitekten bakom den fredliga övergången från apartheid-diktatur till demokrati för alla folkgrupper 1994.

Många landsmän ber oroligt för sin förre president.

– Det är dags för honom att gå, han kan gå. Jag hoppas att Gud kan se efter honom, sade sjuksköterskan Petunia Mafuyeka, på väg till sitt jobb i Johannesburg.

– Vi kommer att sakna honom väldigt mycket. Han kämpade för att ge oss frihet. Vi kommer att minnas honom varje dag, sade hon.

Annons

I en intervju med CNN säger Mandelas dotter Makaziwe Mandela, som han fick i sitt första äktenskap, att allt hon nu hon ber för är att hennes pappa får en fridfull död.

– Han har gett så mycket till världen. Jag tror han känner frid, säger hon.

Hon vädjar till medierna att låta familjen vara i lugn och ro den sista tiden de har kvar tillsammans.

Louise Löfgren
TT
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons