Annons
Nyheter

Thatcher till sista vilan

Margaret Thatcher begravdes i dag i St Pauls Cathredal i London. Mer än 2 000 gäster med drottning Elizabeth II och premiärminister Cameron i spetsen samlats för att hedra den förra premiärministern.
Nyheter • Publicerad 17 april 2013
Foto: STEFAN WERMUTH
Foto: Matt Dunham

Kistan, täckt av den brittiska flaggan, fördes på en vagn dragen av hästar i processionen till St Paul's Cathedral.

Sjuhundra militärer i paraduniformer kantade färdvägen när Järnladyns kista fördes genom Londons gator till minnesstunden i St Paul's.

Annons

– Jag ville bara komma och visa min respekt för den fina damen, säger Carolann Henderson, en 57-årig polis, som står och väntar på processionen vid St Pauls Cathedral.

Hon gick upp redan klockan fyra på morgonen för att vara säker på att få en bra plats.

– Jag beundrade Thatcher. Vi arbetade hårt och hon förverkligade våra drömmar.

Men alla är inte lika glada över den ståtliga begravningen.

– Vi gör av med tio miljoner pund på den och det är skandalöst och oacceptabelt i en tid av åtstramningar, säger Casper Winslow, en 22-årig student, som står och håller i ett plakat med texten "Rest of us in poverty".

Stämningen var stillsam och dämpad när de inbjudna celebriteterna köade för att gå igenom de rigorösa säkerhetskontrollerna vid kyrkan, rapporterar TT:s utsände. Få ville prata med journalisterna på plats.

– Jag är ledsen, inga intervjuer nu, sade till exempel Labour-ledaren Ed Milliband till TT.

Kistan bars på tio militära representanters axlar in i katedralen. Visst buande hördes från publiken, men applåderna övervägde.

– Vi lärde oss att alltid skapa oss en egen uppfattning, att aldrig ta den enklaste vägen och följa massan, förklarade biskopen av London, Richard Chartres, när han talade till begravningsgästerna om hennes gärning.

Han fick församlingen i St Pauls Cathedral att skratta när han berättade om ett möte under en lunch med Thatcher, där hon sade till honom:

Annons

– Rör inte ankpatén, biskopen, den är väldigt fet.

Han sade också att en av hennes gärningar innan hon gick in i politiken var att vara del av den forskningsgrupp som utvecklade mjukglassen.

Margaret Thatchers 19-åriga barnbarn Amanda och premiärminister David Cameron läste varsitt stycke ur Bibeln.

Efter begravningsgudstjänsten bars den flaggprydda kistan under klockringningar ut ur St Pauls Cathedral, till en väntande begravningsbil som körde iväg mot Royal Hospital Chelsea. Drottningen hälsade därefter på Thatchers familj, som stod kvar på trappan utanför katedralen.

Nu väntar två mottagningar, en för familj och vänner och representanter för brittiska institutioner och en för utländska gäster, med utrikesminister Wiliam Hague som värd.

Margaret Thatchers kvarlevor ska senare i dag kremeras.

Över 4 000 poliser var utkommenderade för att hindra såväl terrorister som häcklare från att störa den största politiska begravningen i London sedan Winston Churchills 1965.

Martin Falkenby
TT
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons