Nyheter

Terrorattack mot Norge nära förestående

Det finns ett konkret hot mot Norge, enligt norska säkerhetspolisen PST.
Personer med koppling till en extremistgrupp i Syrien kan ha för avsikt att genomföra en terrorattack inom de närmaste dagarna.
Nyheter • Publicerad 24 juli 2014

- Vi har fått information om att det här är personer som deltagit i strider i Syrien, säger Benedicte Bjørnland, chef för PST, vid en presskonferens.

PST vet inte vem som ligger bakom, var eller hur en terroraktion kan komma att genomföras. Det är inte känt vilka nationaliteter personerna som är knutna till hotet har. Enligt polisen finns inget hot mot specifika föremål eller personer.

- De uppföljande undersökningar vi gjort gör att vi anser detta som trovärdigt utan att den informationen är specificerad, säger Bjørnland, enligt NTB.

PST-chefen säger att hon inte kan utesluta att människorna bakom hotet redan finns i Norge.

- Vi har kallat in folk från semestern och arbetar med att bekräfta den information vi har nu, säger hon, och fortsätter: - Det är ett hot som är avgränsat i tid. Om det är en fråga om fem dagar eller tio dagar är oklart."Förväntad" utveckling

PST-chefen säger att situationen är allvarlig, men förväntad utifrån utvecklingen de senaste åren.

- PST har upprepade gånger varnat för att extrema islamistiska grupper i Syrien har för avsikt att utföra terroristaktioner i Norge. Sådana varningar får vi ofta, men ofta visar det sig inte vara korrekt, säger Bjørnland, enligt NTB, och fortsätter: - I det här fallet stärktes dock misstankarna tidigt.

Säkerhetspolisen är knapphändig med information om hotet för att inte äventyra sina uppgiftslämnares säkerhet.

- Jag hoppas på förståelse för att PST:s information kan vara väldigt känslig vad gäller källorna, säger Bjørnland.Ökad beredskap

Polisen ökar beredskapen vid gränsövergångar, infartsvägar, internationella flygplatser och tågstationer. Polisen som patrullerar kommer att vara beväpnad.

Oslo flygplats har inte fått något besked från polisen om ändrade rutiner.

- Trafiken går som normalt, säger en chef vid flygplatsen till tidningen Verdens Gang.

I går samlades den norska regeringens krisråd, det viktigaste organet vid nationella krissituationer.

- Vi har satt in personal för att hantera situationen, säger justitieminister Anders Anundsen, enligt norska TV2.

Anundsen säger också att medborgarna ska vara på sin vakt. Departementet ska ha ett gott samarbete med försvaret och polisen, enligt ministern.

- Jag tycker att det är viktigt att människor lyssnar på den information polisen kommer med. Det här är en fråga som kan utvecklas snabbt, säger Anundsen på presskonferensen.50 i strider i Syrien

Ett femtiotal norska medborgare är eller har varit i Syrien för att delta i strider, enligt uppgifter från i mars från både PST och underrättelsetjänsten, enligt TV2. Det rör sig om personer som kämpar mot Assadregimen och några av dem har befunnit sig i Syrien i över ett år.

- Vi ser en jämn tillströmning av personer som reser från Norge till Syrien, sade Bjørnland till TV2 då och menade att risken för terrorangrepp höjts.

PST:s oro är att personer som deltar i strider både skaffar sig erfarenhet och kan bli radikaliserade.

"Sådana vistelser hos militanta grupper i konfliktområden innebär en påtaglig risk för att norska extremister kan bli inblandade i terroraktioner utanför Norge" skrev PST i sin hotbedömning i mars, enligt TV2.

Sällsynt varning

Terrorexperten Cato Hemmingby, forskare vid norska polishögskolan, säger till NTB att det är "mycket sällsynt" att PST går ut med en sådan här konkret varning om en möjlig terroraktion. Det tyder på att de tar hotet på största allvar, anser han.

- Detta visar också att konflikten i Syrien påverkar oss här hemma. Det är inte förvånande. Länder som England och Frankrike har fått känna av detta under en längre tid, säger Hemmingby.

Hemmingby säger att typiska mål för terror är symboliska platser som myndigheter, flygplatser, tågstationer och liknande, där många människor samlas.

- Attacker mot civila mål i det offentliga rummet har stor skadepotential och är svåra att hantera, säger han till NTB.

Hemmingby tror att en av anledningarna till att PST har gått ut med en icke-specifik varning är att det ska verka avskräckande för den eller de som planerar ett tillslag.

TT
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.