Annons
Nyheter

Svenska dödad i Abidjan

En svensk FN-anställd har dödats i striderna i Elfenbenskusten. Det handlar om en kvinna i 30-årsåldern som dödats i skottlossning i Abidjan i går, uppger UD:s presstjänst för TT.
Nyheter • Publicerad 1 april 2011

– Vad vi förstår befann hon sig i sitt hem när hon träffades av en kula. Det var alltså ett vådaskott eller hur man ska uttrycka det, säger Camilla Åkesson-Lindblom på UD:s presstjänst.

Kvinnan kommer från Mellansverige.

Annons

Enligt FN-källor är den omkomna svenskan inte skriven i Sverige utan hos sin mor som är bosatt utomlands. Hon ska ha arbetat som volontär vid FN-styrkan UNOCI:s samordningsenhet i Abidjan.

Dödsskjutningen inträffade i stadsdelen Marcory som skyddas av franska styrkor.

Frankrike deltar med en egen styrka som samordnar sina insatser med FN. Fransmännen fick larm om dödsskjutningen och skickade ett läkarlag till kvinnans bostad, men hon hade då redan avlidit.

I FN-styrkan ingår över 9 000 man från ett 40-tal länder.

UD har haft kontakt med svenskar i Elfenbenskusten och har hjälpt ett antal svenskar att lämna landet. Ett 20-tal svenskar har valt att stanna kvar.

Ljudet av tungt artilleri kunde höras vid lunchtid i närheten av presidentpalatset i Abidjan. Enligt en källa till Reuters attackerades området av soldater som är trogna Alassane Ouattara, internationellt erkänd som landets president. Enligt Frankrikes ambassadör befinner sig ledaren Laurent Gbagbo "troligtvis" i presidentpalatset, något han sade till nyhetsbyrån AFP på fredagen.

Ouattaras ambassadör i Paris sade i torsdags att Gbagbo inte kommer att komma till skada om han lämnar över sig till motståndarsidan.

Enligt FN:s människorättskontor har man fått in rapporter om allvarliga övertramp även från Ouattara-arméns håll. Brotten som rapporteras rör oftast de västra delarna av Elfenbenskusten och omfattar bland annat plundring, utpressning, godtyckliga gripanden och allmänt dålig hantering av civila.

Rupert Colville, talesman för FN:s människorättskommissionär Navi Pillay, manade båda sidor till återhållsamhet.

– Det har kommit ett antal rapporter under veckan – två civila ska ha blivit brända levande av Gbagbo-milis i Gagnoa, berättade han.

Gbagbo som vägrade erkänna sig besegrad i presidentvalet i november har klamrat sig fast i det längsta vid makten.

Louise Cronholm
TT
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons