Annons
Nyheter

Svensk trupp i hårda strider

Sedan i maj har den svenska truppen i Afghanistan varit inblandade i över 30 eldstrider och 15 bombangrepp.
Nyheter • Publicerad 7 oktober 2010

Samtidigt som striderna intensifierats kan den svenska närvaron bli en het potatis i den politiska debatten.

– Det har varit ett mycket stort antal eldstrider, drygt ett 30-tal, säger överste Gustaf Fahl till Svenska Dagbladet.

Annons

Minst tio gånger har läget varit så besvärligt att den svensk-finska truppen tvingats begära flygunderstöd från den Nato-ledda Isaf-styrkan. I flera fall har stridsflyg från USA öppnat eld för att undsätta svenskarna.

Enbart sedan midsommar har svenska styrkor varit i strid över 20 gånger, vilket är en kraftig ökning mot tidigare. Mellan 18–26 juli utkämpades strider dag och natt under åtta dygn. "Det var helvetet på jorden", säger en officer, enligt SvD.

Om mindre än en månad ska alliansregeringen lägga fram sin proposition, där man begär att riksdagen förlänger styrkans mandat och skickar ned två ambulanshelikoptrar.

De rödgröna utlovade i valrörelsen att tillbakadragande av trupperna skulle påbörjas redan nästa år om de vann valet. Sverigedemokraterna har sagt att de i så fall kan tänka sig att stödja de rödgrönas förslag.

Anna Thulin
TT
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons