Störningar inom flyget i natt
Askmolnet från vulkanen Grimsvötn kommer enligt de senaste prognoserna att nå de sydvästra delarna av landet på tisdagskvällen och sprida sig vidare mot nordost under natten till onsdagen.
- Aska med hög koncentration kommer att ligga i ett stråk mellan Landvetter och strax söder om Arlanda vid tvåtiden på natten. Där kommer inga plan tillåtas flyga, säger Lars-Eric Blad, sektionschef vid Transportstyrelsen, till TT.
Eftersom förbudet troligen begränsas till natten kommer det i första hand att beröra postflyget och övrigt flyg på Landvetter. Arlanda ser ut att ligga utanför förbudszonen.
Transportstyrelsen beslöt redan i måndags att restriktioner ska gälla så fort askan kommer till Sverige. Restriktionerna finns i tre nivåer: låg, medelhög och hög koncentration av aska.
Flygbolaget SAS säger att man hittills bara drabbats marginellt av askmolnet, men flera flyg från Norge och Köpenhamn till Skottland har ställts in.
- I Sverige är påverkan densamma i dag som i måndags. Flygen från Stockholm till USA har en något längre resväg, säger Malin Selander, informatör hos SAS i Stockholm.
Malin Selander säger till TT att SAS även ansökt till Transportstyrelsen om att få flyga i svenska områden med medelhög koncentration aska.
Resebyrårerna har också bara berörts marginellt än så länge. Fritidsresor omdirigerade på tisdagen ett flyg från Las Palmas som skulle till Landvetter till Malmö.
- Vi får inte glömma att det i dag finns en helt annan beredskap inom flygindustrin för att kunna flyga även i aska, säger Lottie Knutsson, informationschef hos Fritidsresor.
Utbrottet på Island har dock redan påverkat flygtrafiken i norra Europa. Över 250 flygavgångar hade på tisdagen ställts in på grund av askmolnets utbredning. Bland de berörda avgångarna fanns flygen till Skottland.
Grimsvötn fortsatte på tisdagen att spy ut aska men pelaren av aska är lägre än tidigare och aktiviteten ser ut att ha avtagit något.
- Trenden är att intensiteten minskar men det är ännu för tidigt att dra några slutsatser av detta, säger seismolog Reynir Bödvardsson vid Uppsala Universitet.