Annons
Nyheter

Stor beredskap i Europa

Vulkanutbrottet på Island har ännu inte påverkat den svenska flygtrafiken, men kan få stora konsekvenser. "Utbrottet är har potential att bli lika besvärligt som utbrottet i fjol", säger seismolog Reynir Bödvardsson.
Nyheter • Publicerad 23 maj 2011

Än så länge har inte vulkanutbrottet på Island endast påverkat flygtrafiken till och från Island.

Men Vulkanen Grimsvötns utbrott är större än Eyjafjallajökulls utbrott förra året och kan om några dagar få stora negativa konsekvenser för flygtrafiken i Europa.

Annons

– Utbrottet är väsentligt kraftigare och har potential att bli lika besvärligt som utbrottet i fjol, säger seismolog Reynir Bödvardsson vid Uppsala universitet.

Enligt Bödvardsson räcker det med att Grimsvötn fortsätter att spy ut aska och att vindarna vänder för att läget ska bli allvarligt.

– Luftströmmarna är just nu gynnsamma och ser ut att vara det det närmaste dygnet. Däremot har Grimsvötns aktivitet inte minskat som man hoppats. Vi ser inte att produktionen av aska minskar, säger Bödvardsson.

Han tycker att utvecklingen är densamma som vid Eyjafjallajökull i fjol men vågar inte uttala sig om hur länge utbrottet i Grimsvötn pågår.

– Det kan pågå i dagar, veckor eller ännu längre, säger han.

I Europa är beredskapen stor inför eventuella störningar, men i Sverige väntas flygtrafiken fungera normalt i dag.

– Prognosen för i dag ser ut att hålla och det betyder inga hinder i svenskt luftrum, säger Susanne Rundström, informatör vid Swedavia, till TT.

Det är endast direktflyget till och från Reykjavik som berörs av vulkanutbrottet på Island. Det isländska flygbolaget Icelandair, som flyger sträckan Stockholm–Reykjavik, uppskattar att de har omkring 250 svenskar på Island just nu. Strandsatta resenärer tas om hand av flygbolaget som "löser problem vart efter de kommer".

– Planen just nu är att Reykjaviks flygplats öppnar i dag, men det bästa är att titta på vår hemsida som uppdateras varje timme, säger Karen Østerbye, pressansvarig hos Icelandair.

För SAS påverkar vulkanutbrottet bara marginellt. Två flyg från Stockholm till USA (New York och Chicago) tar en något längre rutt för att undvika askmolnet.

Annons

– Planen går söder om Island och det förlänger restiden med mellan 30 och 60 minuter, säger Malin Selander, informatör vid SAS i Stockholm.

Transportstyrelsen följer kontinuerligt askmolnets utbredning men ännu är det inte aktuellt med några drastiska beslut.

– Den fortsatta utvecklingen avgör om vi tvingas införa flygförbud. Mycket hänger på hur länge vulkanen spyr ut aska och hur vindarna är, säger Transportstyrelsens presschef Anders Lundblad.

Han betonar att det går att flyga i aska.

– Allt beror på hur stor koncentrationen av aska är i molnet, säger Anders Lundblad.

Askmolnet väntades enligt europeiska flygsäkerhetsorganisationen Eurocontrol nå norra Skottland på tisdag. Om utbrottet fortsätter med samma intensitet kan det nå luftrummet över västra Frankrike och norra Spanien på torsdag.

Islands största flygbolag Icelandair stoppade trafiken i går och skrev på sin hemsida att stoppet väntas fortsätta i dag. Hittills har 6 000 passagerare berörts av inställda avgångar.

Värst drabbade av vulkanutbrottet är samhällen och gårdar söder och öster om Grimsvötn. Dag förvandlades till natt när ett tjockt moln av aska lade sig över området och täckte bilar och byggnader.

Magnus Pier
TT
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons