Annons
Nyheter

Stödpaket dämpar finansiell oro

Oron på finansmarknaden dämpades på måndagen sedan EU och IMF beslutat om ett stödpaket på totalt 750 miljarder euro till länder med budgetproblem.
Nyheter • Publicerad 10 maj 2010

Europeiska centralbankens beslut om stödköp av obligationer bidrog också.

Kronan stärktes rejält under nattens handel i Asien, sedan EU och IMF gjort upp om stödpaketet. Från fredagens stängningskurs på 7:73 kronor per dollar hade den svenska valutan, som fallit hårt de gångna veckorna, stärkts till 7:46 kronor per dollar under förmiddagen.

Annons

– Vi tolkar det här, kortsiktigt, som något väldigt positivt. Man har fixat de finansiella behoven för de kommande tre åren och det bör vara ett starkt lugnande besked för marknaden, säter Carl Hammer, chef för valutaanalys på SEB.

Börserna i Asien steg efter förra veckans turbulens i de vågor av oro som svepte över marknaden förra veckan. Euron, hårt pressad av euroländernas kris, stärktes också mot andra valutor efter beskedet. Från nivåer på 1:27 dollar per euro i slutet av förra veckan låg euron på måndagsförmiddagen på 1:30 dollar per euro.

Ett stort orosmoln under förra veckan var att de statsfinansiella problem som föreligger, till följd av stora obalanser i budgetar och växande skuldberg i flera länder i eurozonen, ska spilla över på banker med exponering mot krisländerna.

Detta har främst gällt inhemska banker i länder som Grekland, Portugal och Spanien samt tyska och franska storbanker.

Svenska banker har överlag låg exponering mot de länder med störst behov av skuldsanering, enligt de besked bankerna själva gett.

Nordea summerar i ett pressmeddelande sin exponering mot Grekland, Irland, Italien, Portugal och Spanien till 750 miljoner euro (motsvarande 7,2 miljarder kronor).

Exponeringen finns i vad Nordea kallar sin "likviditetsreserv", som totalt uppgår till 50 miljarder euro.

"Grekiska statsskuldspapper utgör mindre än 1 procent av likviditetsreserven. Löptiden på dessa papper är mindre än ett år", skriver Nordea.

"Nordea har vidare en marginell exponering hänförlig till handelsfinansiering och andra bankprodukter", fortsätter banken.

Magnus Pier
TT
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons