Annons
Nyheter

Steve Jobs lämnar vd-posten i Apple

Steve Jobs säger att han inte längre kan fullgöra sina plikter och avgår överraskande från posten som vd i Apple. Beskedet fick Appleaktien att falla dramatiskt i efterhandeln.
Nyheter • Publicerad 25 augusti 2011

"Jag har alltid sagt att om det någonsin kommer en dag när jag inte kan fullgöra mina uppgifter och göra det som förväntas av mig som vd för Apple så skulle ni få veta först. Tyvärr har den dagen kommit", skriver Steve Jobs i sitt uppsägningsbrev.

Den 55-årige medgrundaren av Apple har tidigare diagnostiserats med cancer i bukspottkörteln och har varit sjukskriven sedan 17 januari. Han deltog dock överraskande på en presskonferens i San Francisco i mars när företaget presenterade en ny version av sin surfplatta Ipad.

Annons

Jobs fortsätter som styrelseordförande medan Tom Cook tar över vd-posten.

Beskedet att Steve Jobs lämnar vd-posten fick aktien att falla 5,3 procent i efterhandeln. Aktien föll till 356:10 dollar i efterhandeln efter att ha stängt på 376:16.

Sedan Steve Jobs återtog rodret över företaget 1997 har Apple radat upp succéer såsom Ipod, Iphone och Ipad. Apple gick för två veckor sedan tillfälligt om oljebolaget om Exxon Mobile om titeln som världens högst värderade börsbolag.

Ossian Sandin
TT-Reuters
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons