Annons
Nyheter

Stefan Liv omkom i flygolycka

Svenske ishockeymålvakten Stefan Liv omkom i en flygolycka i Ryssland på onsdagseftermiddagen. Totalt dog över 40 personer när Livs ryska lag Lokomotiv Jaroslavl var på väg till Minsk för att spela säsongspremiär i KHL.
Nyheter • Publicerad 7 september 2011
Landslagsmålvakten Stefan Liv dog i flygkraschen.
Landslagsmålvakten Stefan Liv dog i flygkraschen.Foto: 

Stefan Liv och de övriga spelarna i Lokomotiv Jaroslavl hade precis gått på planet som skulle ta dem från Jaroslavl till Minsk för torsdagens säsongspremiär i den ryska ishockeyligan. Men precis efter starten på Tunosjno-flygplatsen gick något fruktansvärt fel. Exakt vad som hände är fortfarande oklart, men enligt uppgifter till Interfax ska flygplanet ha hamnat utanför startbanan och lyckats lyfta endast några meter innan det slog i en trafikfyr. Kraschen blev enorm och vrakdelarna ligger cirka fyra kilometer från flygplatsen, vid floden Volga.

Enligt ryska nyhetsbyrån Interfax var 45 personer ombord på planet, 37 passagerare och åtta besättningsmän. Två personer ska ha överlevt och vårdas på intensiven med svåra brännskador.

Annons

Premiärmatchen bröts

Drygt två timmar efter kraschen bekräftade Bengt Eriksson på Sveriges ambassad i Moskva att han fått uppgifter om att Stefan Liv finns bland de omkomna.

Beskedet om flygkraschen kom som en chock. Onsdagens premiärmatch i KHL mellan Salavat Julajev och Atlant Mytisjtji bröts efter drygt 14 minuters spel och ligaordföranden Alexander Medvedev informerade publiken vad som hänt. Flera åskådare grät när de tog emot beskedet.

Tre Kronors förre förbundskapten Bengt-Åke Gustafsson är ny tränare för Atlant som också har två svenska spelare i laget.

Stefan Liv är en av Sveriges mest meriterade ishockeymålvakter och var med och vann OS-guld 2006 i Turin. Han har också vunnit ett VM-guld, ett silver och två brons och är svensk mästare med HV 71 tre gånger.

Lokomotiv är en av Rysslands främsta ishockeyklubbar och hade många kända spelare i sin A-lagstrupp. Bland dem slovaken Pavol Demitra samt tjeckerna Josef Vasicek, Jan Marek och Karel Rachunek, som även de bekräftats döda.

Certifikatet gick snart ut

Troligtvis beror flygkraschen på ett fel i den tekniska utrustningen, uppger Interfax. Vädret i Jaroslavl ska ha varit bra, med endast några moln på himlen.

Flygplanstypen Jak-42 är en av de vanligaste i Ryssland och utvecklades under 1970-talet och togs i bruk på 1980-talet. Men flygplanet som kraschade hade bara tre veckor kvar på certifikatet.

"Flygplanet har använts sedan 1993. VIP-kabinen var till för 73 personer. Certifikatets utgångsdatum var 1 oktober 2011", säger en källa inom flygindustrin till Interfax.

Annons

Trots olyckan togs inte övriga Jak-42-plan ut ur drift.

Direkt efter olyckan skickade premiärminister Vladimir Putin i väg transportminister Igor Levitin till olycksplatsen.

Mikael Hallqvist
TT
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons