Nyheter

Stängd pyramid på 11–11–11

Siffermystik florerar i världen i dag. Ett datum med bara ettor får Egypten att stänga av Cheopspyramiden och numerologer att förutse allehanda händelser.
Nyheter • Publicerad 11 november 2011
Foto: LEYLA GORCHEV

Är den 11–11–11 datumet då människor världen över kommer att få kontakt med det undermedvetna? Kommer katastrofer att ske? Eller är det bara ett snyggt datum att föda barn eller gifta sig?

I Egypten tog myndigheterna det säkra före det osäkra och stängde den största pyramiden i Giza, Cheopspyramiden. Detta sedan internet-användare slagit larm om att "märkliga ritualer" planerades inom pyramidens väggar, uppgav Atif Abu Zahab, chef för departementet för faraonsk arkeologi.

En 1,4 kilometer lång bro som länkar samman Thailand och Laos över Mekongfloden, en del av ett regionalt motorvägsprojekt, invigdes i dag prick klockan 11.11 lokal tid, skrev AFP.

Bland annat numerologer världen över har ivrigt väntat på 11–11–11 – i synnerhet klockslaget 11.11, då de spått att oväntade händelser kommer att ske, noterar AFP. Siffran elva tillskrivs ibland paranormala krafter. Andra anser att den har med katastrofer att göra, som i fallet med terrordåden den 11 september 2001.

En koppling – om än vag – till Mayaindianernas kalender har också beskrivits. Mayakalendern slutar den 21 december 2012, ett datum då vissa anser att en ny spirituell tid kommer att inledas och andra anser att världen kommer att gå under. Men eftersom solståndet den dagen inträffar klockan 11.11 så finns en koppling till dagens datum, skriver det amerikanska mediebolaget NBC.

Louise Cronholm
TT
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.