Annons
Nyheter

Spelade död för att överleva

Fyra vittnen från det så kallade Kafébygget är i fokus vid dagens rättegångsförhandling i målet mot massmördaren Anders Behring Breivik i Oslo. Två av vittnena har begärt full anonymitet.
Nyheter • Publicerad 16 maj 2012

Det handlar om fyra vittnen som befann sig i byggnaden när Breivik inledde sin massaker på de unga socialdemokratiska ungdomarna dem 22 juli i fjol. Två av vittnena har begärt full anonymitet.

17-åriga Ingvild Leren Stensrud överlevde genom att spela död. Under sin döda kamrats kropp kunde hon höra Breivik utstöta glada stridsrop medan han sköt ihjäl hennes vänner.

Annons

Ett av de unga vittnena berättar att han och en kamrat snabbt förstått att det rörde sig om högerextrem terror när Breivik inledde sin massaker.

När denne började skjuta ungdomarna i kafébyggnaden sade kamraten att det måste röra sig om ett politiskt attentat mot AUF, socialdemokratiska Arbeiderpartiets ungdomsorganisation. AUF äger Utöya och organiserar sommarlägren där.

18-åringen får frågan om varför han trodde att Breivik var högerextremist.

– Alla landsförrädare ända sedan före andra världskriget och fram till i dag har varit högerextremister, lyder svaret.

Uttalandet får Breivik att le och göra ivriga anteckningar. Leendet får i sin tur de fyra rättspsykiatrikerna att kasta sig över sina anteckningsblock, uppger Verdens Gang i sin direktrapportering.

18-åringen är det första vittnet som beskriver Breivik på annat sätt än lugn och samlad. Inne i kafébyggnaden sköt Breivik enligt vittnet på måfå in i grupperna av ungdomar och tillvägagångssättet såg ut att präglas av raseri.

– Det verkade nästan som om han släppte ut en inneboende aggression, svarar 18-åringen på frågan om hur han uppfattade Breivik under massakern.

Även detta får Breivik att le.

Även följande vittne talar om Breiviks ansiktsuttryck under skjutandet:

– Ansiktet såg förvridet ut. En hårt rynkad panna – och samtidigt log han.

Breiviks reaktion framgår inte eftersom vittnet begärt att gärningsmannen inte ska vara i rättssalen under vittnesmålet.

Louise Cronholm
TT
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons