Annons
Nyheter

Spänd väntan på kungligt bröllop

Vid halv tio svensk tid, en och en halv timme före bröllopsceremonin, öppnades portarna till Westminster Abbey i London. Utanför väntade hundratusentals människor på bröllopet mellan prins William och Kate Middleton.
Nyheter • Publicerad 29 april 2011
Foto: 
Gästerna började någon timme innan bröllopet komma in i kyrkan.
Gästerna började någon timme innan bröllopet komma in i kyrkan.Foto: 

Med knappt fyra timmar kvar till vigseln började hundratusentals människor med spänd förväntan redan tidigt på fredagsmorgonen samlas längs kortegevägen och gatorna runt Westminster Abbey i London inför årets kungliga bröllop.

Vid halv tio svensk tid – två och en halv timme före bröllopsceremonin – öppnades portarna till Westminster Abbey. Några av de 1 900 inbjudna gästerna började strömma in.

Annons

Och medan prins Williams och Kate Middletons väntan nu snabbt närmade sig sitt slut tog människor plats vid storbildsskärmarna på Trafalgar Square och i Hyde Park. Många hade tältat i flera dygn för att få bra platser.

I trappan ner mot Nelsonstatyn på Trafalgar Square satt ett gäng tjejkompisar – alla prydda med prinsesstiaror – som kört hela vägen upp till London från Portsmouth kvällen före.

– Vi hade först tänkt följa ceremonin från Hyde Park men hoppas att kunna ta oss härifrån för att se kortegen på närmare håll när de är på väg till Buckingham Palace, säger en av dem.

Medan tjejerna svingar sina champagneglas inflikar en av dem:

– De är alla mina brudtärnor. Jag och min pojkvän förlovade oss en vecka före William och Kate. Vi är här för att få litet tips.

Väktare och ordningspersonal har slagit en ring runt kvarteren närmast Trafalgar Square. Säkerhetsuppbådet är enormt, med tanke på möjliga störningar och risken för terrordåd. 5 000 poliser är på plats, varav 900 längs kortegevägen.

Vädret i London var på fredagsmorgonen mulet, litet rått i luften, men det var uppehåll. Folk har garderat sig med regnkläder och paraplyer.

Redan vid niotiden, brittisk tid, börjar gästerna anlända till Westminster Abbey, en kyrka som har tusenåriga anor. Sist av alla anländer den som kommit att bli huvudpersonen framför alla. Kate Middleton, eller Catherine som hon kallas officiellt, väntas komma lagom till vigseln klockan 11 lokal tid. Bilen hon körs i, en Rolls-Royce Phantom VI, attackerades under studentprotesterna i december men har renoverats sedan dess.

En timme och en kvart senare väntas brudparet påbörja resan mot Buckingham Palace där drottningen håller champagnemottagning. Så fort ekipaget passerat längs paradgatan the Mall släpps avspärrningarna så att människor får chans att ta sig fram till slottet och se brudparet komma ut på balkongen och kyssas.

Sedan återstår att se om programmet håller. Enligt vadslagningsfirman Ladbrokes, som också funnits på plats utanför Westminster Abbey de senaste dagarna, ger det inga pengar tillbaka om Kate är sen till kyrkan.

Annons

Kate Middleton kommer att bli hertiginna av Cambridge när de två har gift sig, meddelar Buckingham Palace. Prins William blev utsedd till hertig av Cambridge, på bröllopsdagen, en titel han förlänades av drottning Elizabeth II.

William får även fler titlar och kan nu kalla sig "hertig av Cambridge, greve av Strathearn och baron Carrickfergus", meddelade hovet.

Bland gästerna finns kronprinsessan Victoria med prins Daniel, en annan Victoria, Beckham, med make David samt Elton John.

Bland de mera ovanliga gäster återfinns brevbäraren, slaktaren och pubägaren från trakten kring bruden Kates lilla hemby Bucklebury, tio mil väster om London.

Liksom vid det svenska kungliga bröllopet förra året har det förekommit kritik mot gästlistan. Ett dygn före vigseln valde det brittiska utrikesdepartementet att porta Syriens ambassadör som en reaktion på regimens angrepp på syriska demonstranter.

Niklas Lundell
TT
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons