Annons
Nyheter

Snowden: De vill mörda mig

Edward Snowden, som avslöjade omfattningen av USA:s övervakning för världen, upplever ett tydligt hot mot sitt liv - från USA:s regering.
Nyheter • Publicerad 27 januari 2014
Edward Snowden.
Edward Snowden.Foto: Glenn Greenwald and Laura Poitra

Det sade han i en intervju för tyska tv-bolaget ARD TV angående medierapporter om att företrädare för USA:s regering vill se honom likviderad.

- De här människorna, regeringstjänstemän, har sagt att de skulle älska att sätta en kula i huvudet på mig, eller förgifta mig när jag kommer ut ur mataffären och sedan titta på när jag dör i duschen, sade Snowden. - Men jag är fortfarande vid liv och ligger inte sömnlös över vad jag gjorde, säger han i intervjun som spelades in i Moskva och sändes i går kväll.

Annons

I förra veckan rapporterade den amerikanska nätsajten Buzzfeed att personer inom USA:s försvarsdepartement Pentagon och underrättelsetjänsten NSA uttalat direkta hot mot Snowden.

Enligt hans ryska advokat lever Snowden under ständig bevakning.

Edward Snowden sade också att han tror att fler tyskar i regeringen än förbundskansler Angela Merkel avlyssnades av underrättelsetjänsten NSA, och att NSA ägnar sig åt industrispionage, med Siemens som tänkbar måltavla.

Edward Snowden är efterlyst av USA sedan han avslöjat stora mängder information om NSA:s datainsamling. Han fick tillfällig asyl i Ryssland i sensomras, något som kraftigt ansträngde landets relation med Washington.

Hans amerikanska juridiska ombud sade nyligen att Snowden kan tänka sig att förhandla om att återvända till hemlandet, men inte utan garantier för att slippa åtal.

TT-Reuters
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons