Annons
Nyheter

Sju döda i Oslo

Polisen bekräftar att sju personer har dödats i explosionen i centrala Oslo. Till tidningen Dagbladet säger polisen att angreppet var riktat mot olje- och energidepartementet OED, som vid 16-tiden ännu stod i lågor.
Nyheter • Publicerad 22 juli 2011
Foto: 
Foto: 

Enligt en norsk expert rör det sig om ett terrordåd.

Explosionen inträffade vid halv fem-tiden på eftermiddagen på Akersgatan i centrala Oslo. Regeringsbyggnaden, där bland andra statsminister Jens Stoltenberg har sitt kontor, tycks ha varit målet. Fönsterrutorna blåstes ut och på fredagseftermiddagen brann det fortfarande i olje- och energidepartementets lokaler.

Annons

– Hela byggnaden skakade. Vi trodde att det var ett jordskalv, säger norska NRK:s journalist Ingunn Andersen som befann sig i närheten.

Efteråt låg blodiga människor på gatorna och svart rök täckte stora delar av centrala Oslo. Ett vittne berättar om en kvinna som förlorat båda benen.

Inga ministrar ska dock ha skadats, enligt norska medier.

– Det här är väldigt allvarligt, sade statsminister Jens Stoltenberg från hemlig ort strax före ett krismöte.

Tidning drabbades

Explosionen var så kraftig att den blåste ut fönster flera kilometer bort. Stora delar av staden spärrades av och på eftermiddagen letade polisens bombgrupp efter ytterligare sprängladdningar. Människor uppmanades att hålla sig borta från stadskärnan.

Svenska Josefin Sandberg, som arbetar i Oslo, var på väg hem från jobbet när det small.

– Jag var på bussen vid Jernbanetorget när det hände. Det kändes i hela bussen och det var rök överallt.

Stortinget och alla viktiga departement ligger runt explosionsplatsen. Den norske terrorexperten Tore Björgo säger till NRK att det rör sig om ett terrordåd.

– Och det är riktat mot maktens viktigaste symbol.

Annons

– Detta placerar Oslo på den dystra kartan över terrormål i världen.

Skärpt bevakning

Polisen uppgav på eftermiddagen att minst två dödats och femton skadats, men det var oklart om några svenskar drabbats. Enligt Olof Hultgren, ställföreträdande ambassadör i Oslo, kan det under sommaren finnas uppemot 50 000 svenskar i Oslo.

– Det här ligger väldigt centralt så det kan säkert ha varit svenskar som råkat gå förbi där när det smällt, säger han.

Den svenska regeringen följer utvecklingen i Oslo, enligt Sebastian Carlsson, pressekreterare hos statsminister Fredrik Reinfeldt (M). I övrigt vill han inte säga hur regeringen hanterar situationen.

– De interna rutinerna i sådana här lägen kommenterar vi inte.

Polisen i Stockholm säger dock att säkerheten har höjts vid vissa byggnader.

Är du som trelleborgare på plats? Hör då av dig till

Sanna Hjalmarsson
TT-NTB
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons