Annons
Nyheter

Saknad svenska tillrätta

Sökandet efter överlevande från det förlista kryssningsfartyget Costa Concordia har pågått hela natten. Tre personer har räddats. Den svenska som saknades har lokaliserats. Kvinnan är välbehållen, uppger UD för TT.
Nyheter • Publicerad 15 januari 2012
Förlista kryssningsfartyget Costa Concordi i Italien.
Förlista kryssningsfartyget Costa Concordi i Italien.Foto: 

Ännu en överlevande räddades i dag enligt hamnmyndigheterna. Det var chefen för hyttservicen på Costa Concordia, Marrico Giempietroni som är välbehållen men har brutit ett ben.

De senaste uppgifterna från regionala myndigheter uppger antalet saknade till 17, rapporterar nyhetsbyrån AFP. Enligt tidningen Corriere della Serras hemsida är det sex besättningsmän och elva passagerare. Siffran är dock något osäker.

Annons

Tidigare i natt, efter en komplicerad räddningsaktion, kunde två överlevande räddas, mer än 24 timmar efter förlisningen utanför Italiens kust.

De räddade var ett sydkoreanskt par på smekmånad.

En åklagare sade i dag att kaptenen lämnade fartyget före de sista passagerarna. Åklagarmyndigheten anklagar kaptenen för bland annat dråp och övergivande av fartyg. Han riskerar upp till 15 års fängelse.

En utredning pågår om orsaken till att fartyget var långt ur kurs några timmar efter att ha lagt ut från hamn nära Rom.

Smekmånadsparet, båda 29 år, påträffades i en hytt två plan under däck på det halvsjunkna fartyget. 35 brandmän hade då sökt dem efter att ha fått kontakt och talat med dem.

De nygifta fördes chockade i land och vidare till sjukhus, visar bilder på BBC.

– Det var en riskfylld operation, sade Cosimo Nicastro, talesman för kustbevakningen.

– Fartyget ligger i vatten som är 30 meter djupt men det kan plötsligt glida iväg och sjunka helt.

Paret hade gått ombord på fartyget i Civitavecchia för sin första kryssning någonsin.

De berättade för räddningsmanskapet att de hade hört en massa ljud men att de inte hade lyckats göra sig hörda tidigare. De sade också att de varken sett eller hört någon annan i närheten under de 24 timmarna de tillbringat i hytt 303.

Annons

Tre personer, två franska passagerare och en peruansk besättningsman, har bekräftats döda. De dog troligen när de hoppade i det iskalla vattnet efter att fartyget kört upp på klippblock sent på fredagen och börjat kantra.

Räddningsmanskapet uppger att de plockat upp omkring 100 människor ur vattnet natten mellan fredag och lördag eftersom några livbåtar ombord inte fungerat eller inte kunde sänkas ned i vattnet från fartyget.

Omkring 60 personer som inte lyckades ta sig i land med livbåtarna har också räddats från fartyget, bland annat en passagerare med brutet ben.

Några besättningsmän som känner fartyget väl har hjälpt dykarna att ta sig runt till fartygets 1 500 hytter.

Mikael Hallqvist
TT
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons