Annons
Nyheter

Reinfeldt: Libyerna skriver historia

Sedan rebellerna intagit Libyens huvudstad Tripoli säger statsminister Fredrik Reinfeldt att "det är historia vi upplever". Utrikesminister Carl Bildt pekar på att arbetet som nu ska utföras kan bli mycket svårt.
Nyheter • Publicerad 22 augusti 2011

Sedan rebellerna intagit Libyens huvudstad Tripoli säger statsminister Fredrik Reinfeldt att "det är historia vi upplever".

Storbritanniens premiärminister David Cameron manar rebellerna att hålla sig ifrån hämndaktioner och respektera mänskliga rättigheter.

Annons

– Det är historia vi upplever. Det kan vara så att diktatorn Gaddafis 40-åriga era är över till följd av ett folkligt tryck som har växt underifrån med rop på frihet och reformer. Vid det här tillfället har världssamfundet kunnat samla sig, olikt vid andra tillfällen, för att bistå folkets rop på frihet och reformer, säger statsministern under ett besök i Östersund.

Enligt Reinfeldt är det viktigt att Muammar Gaddafi hittas och ställs till ansvar, men han ser också med stor oro på utvecklingen i Libyen.

– Det är ett väldigt farligt läge med olika milisgrupper med unga arga män med vapen i sin hand. Det finns stor risk för att våldet eskalerar. Det bästa är om regimen entydigt ger upp och man får ett eldupphör och får bort vapnen.

Utrikesminister Carl Bildt konstaterar att det är en glädjens dag för det libyska folket och för arabvärlden. Samtidigt pekar han på att svårigheterna med det arbete som nu ska utföras inte ska underskattas. Bland annat gäller det att få i gång den libyska ekonomin.

Bildt tar också upp vikten av att det inte blir ett säkerhetsvakuum nu när Gaddafis styrkor är på väg att falla.

Så länge oroligheterna består tror han att den svenska spaningsinsatsen fortsätter.

Även EU-länderna har ett ansvar för en utveckling mot demokrati och EU har mycket att tjäna på ett politiskt och ekonomiskt välstånd i Libyen, säger Socialdemokraternas utrikestalesman Urban Ahlin. Samtidigt var det många länder, inte minst EU-länder, som tjänade på Gaddafis förtryck. Ahlin vill inte uttrycka det som att västvärlden står i skuld till libyerna, men menar att det är viktigt att man "inleder en ny era".

– Vi i väst har begått ett otroligt misstag under lång tid där vi har kramat diktatorer för att få stabilitet och för att kunna stoppa flyktingströmmar och för att ta del av olja och gas, säger han.

– Då har man sett emellan fingrarna med att diktatorerna behandlat sin befolkning på ett vedervärdigt sätt. I den meningen måste EU nu visa att vi vill något helt annat.

USA:s president Barack Obama säger i ett uttalande att Gaddafi måste inse att han inte längre kontrollerar Libyen och att "tyrannen" måste ge upp för att undvika mer blodspillan. Han försäkrade att USA kommer att stöda en fredlig övergång till demokrati och fortsätta att arbeta med sina allierade för att skydda det libyska folket.

Annons

Storbritanniens premiärminister David Cameron manade rebellerna att hålla sig ifrån hämndaktioner och respektera mänskliga rättigheter. Gaddafis framtid är nu en fråga för libyerna, enligt Cameron.

– Övergången måste vara en Libyen-ledd process. Det viktigaste just nu är att garantera säkerheten i Tripoli. Vi kommer snart att öppna upp de frysta tillgångar som tillhör det libyska folket, sade premiärministern bland annat.

Cameron tackade också de brittiska piloter och andra som deltagit i Nato-insatsen i Libyen.

Maria Sällberg
TT
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons