Annons
Nyheter

Regimen klamrar sig fast i Tripoli

Trots glädjeyra på Benghazis och Tripolis gator är striden inte över än och regimen kämpar frenetiskt om sitt sista grepp. Jakten på Libyens ledare är i gång – men var gömmer sig Kaddafi?
Nyheter • Publicerad 23 augusti 2011
En folksamling firar vad de tror är slutet på Khadaffis styre. Benghazi tidigt på tisdagsmorgonen den 23 augusti.
En folksamling firar vad de tror är slutet på Khadaffis styre. Benghazi tidigt på tisdagsmorgonen den 23 augusti.Foto: Alexandre Meneghini
En folksamling firar vad de tror är slutet på Khaddafis styre. Benghazi tidigt på tisdagsmorgonen den 23 augusti.
En folksamling firar vad de tror är slutet på Khaddafis styre. Benghazi tidigt på tisdagsmorgonen den 23 augusti.Foto: Alexandre Meneghini

Firande Tripolibor hade ännu inte skakat av sig glädjeruset, när stridsvagnarna på larvfötter med ett muller kröp fram ur Bab al-Aziziya – Kaddafis högkvarter, fortfarande i regimens grepp. Regimfordonen öppnade plötsligt eld och hårda strider utbröt, berättar rebellsoldaten Nuri för TT.

– Just nu hör vi mycket, ja... du hör ljudet själv, säger han och håller upp sin telefon.

Annons

I bakgrunden smattrar öronbedövande helautomatisk eldgivning. Men rebellerna har order om att hålla sig på avstånd.

– De använder stridsvagnar och skjuter urskiljningslöst, så vi har order om att inte slåss med dem för att undvika skador mot civila, säger Nuri.

Snart därefter skar militäralliansen Natos flyg, som redan jämnat delar av Bab al-Aziziya med marken, genom himlen ovanför Tripoli. Samtidigt utbröt segerfester i andra städer, bland andra rebellernas östliga fäste Benghazi.

– Kaddafieran är slut, sade rebellernas ledare Mustafa Abdel Jalil på en presskonferens i Benghazi, enligt AFP.

Han gratulerade det libyska folket till en "historisk seger" och tackade Nato för det militära stöder, samtidigt som han sade att den verkliga segern kommer när Kaddafi fångas.

Tre av Kaddafis söner rapporterades vara fast. Sent på måndagskvällen meddelade rebeller att Mohammed Kaddafi, som ett dygn tidigare hade överlämnat sig till rebellerna, hade lyckats fly.

Rebellrådet ska rösta om Saif al-Islam, som förmodas ha varit den tilltänkte tronarvingen, ska lämnas över till den internationella brottmålsdomstolen ICC eller om han ska dömas i Libyen.

Tv-bolaget al-Jazira rapporterade att man hittat kvarlevorna efter två personer som kan vara Muammar Kaddafis son Khamis och den förre säkerhetschefen Abdullah al-Senussi.

Rebellerna har lovat att vända på varje sten i sökandet efter "kungarnas kung", som Kaddafi kallats i en krets av afrikanska ledare. Men det finns ett frågetecken – var är han?

En diplomatisk källa säger till AFP att Kaddafi kan vara kvar inne i Bab al-Aziziya, som rebellerna nu strider om. Samtidigt har rykten om flykt florerat i flera dagar och listan över utpekade tillflyktsorter har växt sig lång. Att Kaddafi inte synts offentligt på flera månader eldar på spekulationer om huruvida han ens är i Libyen, eller i livet.

Annons

Grannländerna och Arabförbundet har erkänt att landet nu har andra, rättmätiga styrande och rebellerna är inte ensamma om att vara segervissa. Frankrike välkomnade Kaddafis förlust, liksom Storbritanniens premiärminister David Cameron som sade att Kaddafi slagit "full reträtt".

I Sverige välkomnar både regeringen och Socialdemokraterna utvecklingen. Både betonar att arbetet för att bygga upp ett demokratiskt Libyen kommer att involvera både libyer och omvärlden, med FN i spetsen.

– Det är en uppgift framför allt för libyerna själva, men även det internationella samfundet på olika sätt både vill, har möjligheter och skyldighet att bidra, säger utrikesminister Carl Bildt till TT.

Martin Brusewitz
TT
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons