Annons
Nyheter

Regeringen ingriper i lärarkonflikt

Danska regeringen har ingripit i lärarlockouten som pågått i veckor, uppger Danmarks radio DR. Sedan den första april är cirka 50 000 kommunanställda grundskolelärare och 17 000 statsanställda lärare lockoutade.
Nyheter • Publicerad 25 april 2013

Regeringen har föreslagit en plan enligt vilken elever och lärare kan återgå till skolarbetet redan på måndag.

– Det är nödvändigt att ingripa så att våra barn får gå i skolan igen, säger statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) vid en presskonferens.

Annons

För att eleverna ska kunna avsluta terminen i ordnade former, skjuts de skriftliga proven till den 13-23 maj, medan de muntliga proven hålls senare i juni, meddelar statsministern.

Beskedet innebär att regeringen avslutar den fyra veckor långa konflikten och lägger fast hur avtalet ska se ut.

Över 600 000 elever i danska grundskolan har drabbats. Den främsta knäckfrågan i konflikten mellan Danmarks Lærerforening och Kommunernes Landsforening (KL) är lärarnas arbetstidsregler.

Socialdemokraternas gruppledare i folketinget, Henrik Sass Larsen, bekräftade senare för DR att skoleleverna kan komma tillbaka till skolan på måndag.

Medan de flesta partier och intresseorganisationer välkomnade regeringens beslut att gripa in i konflikten ställde elevorganisationen Danske Skoleelever också krav.

– Vi ska ha minst två veckors undervisning innan det kan bli fråga om examensprov, sade ordföranden Agnete Vienberg Hansen.

Det handlar om att grundskolans avgångsklasser brukar ha sina muntliga och skriftliga examensprov i början av maj. Elevorganisationen anser att eleverna hotas av "examensbombardemang" terminen ut på grund av att lockouten försenat vårterminens schema.

Martin Falkenby
TT
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons