Annons
Nyheter

Privatägd raket på väg mot ISS

I ett moln av rök och lågor lyfte den första privatägda raketen Falcon 9 mot Internationella rymdstationen. "En viktig milstolpe för industrin och mänskligheten, säger Karin Nilsdotter", vd för Spaceport Sweden i Kiruna.
Nyheter • Publicerad 22 maj 2012
Foto: John Raoux

Uppskjutningen skedde precis klockan 9.44 på tisdagen svensk tid. Då var det fortfarande natt i Cape Canaveral i Florida, direktsända tv-bilder visade hur den ljusa raketen i ett dån lyfte mot den mörka himlen.

– Vi är på väg in i en ny rymd-era. Med ny teknik kommer rymden att bli tillgänglig för forskare, studenter och vanliga människor, säger Nilsdotter.

Annons

Falcon 9:s färd igenom atmosfären är historisk då det är den första privatägda rakettransporten till ISS. Bakom uppskjutningen står det Kalifornienbaserade företaget Space X som skrivit kontrakt med USA:s rymdflygstyrelse Nasa. Falcon 9:s kapsel Dragon väntas nå ISS på fredag.

Uppskjutningen ses som en startpunkt för den privata rakettrafik som, i och med bland annat rymdturismen, spås växa kraftigt de närmaste åren. Bland de platser som kommit längst i förberedelserna för att bli framtidens stora rymdflygplatser finns New Mexico i USA och Kiruna.

– Så småningom kommer vi att kunna resa till månen och Mars. Och rymden har alltid varit en plattform för teknikutveckling, rymdinnovationer kommer att hjälpa oss med utmaningar som förnyelsebar energi, säger Nilsdotter.

Louise Cronholm
TT
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons