Annons
Nyheter

Privata intressen slåss om rymden

Sedan amerikanska Nasa lagt ner sitt rymdfärjeprogram förra året har de privata rymdinitiativen i USA blivit fler. I maj hoppas företaget Space X skicka en obemannad lastfarkost till rymdstationen ISS.
Nyheter • Publicerad 24 april 2012
Foto: Dr. Scott M. Lieberman

Uppskjutningen, planerad till den 3 maj, kan dock komma att skjutas upp en vecka, för att fler tester ska hinna genomföras.

Dragon-kapseln kommer att frakta 521 kilo förnödenheter till ISS och återvända till jorden med 660 kilo i lasten.

Annons

Space X, som ägs av internetentreprenören och Paypal-grundaren Elon Musk, skrev in sig i historieböckerna i december 2010, då man blev första kommersiella företag att sända en rymdfarkost i omloppsbana.

Nu kämpar Space X och ett antal konkurrerande bolag om att bli först med att få igång driften av en privat skyttel som skulle kunna transportera både astronauter och förnödenheter till ISS. I dag är ryska Sojuz det enda transportmedlet mellan jorden och rymdstationen.

Förra veckan sade Nasa att Space X hade goda chanser att blir först. Men på tisdagen tillkännagav företaget att uppskjutningen troligtvis måste skjutas upp.

"Efter att ha granskat vår nuvarande process stod det klart att vi behövde mer tid" för att hinna avsluta vissa tester och granska data, sade taleskvinnan Kirstin Brost Grantham.

Bland Space X konkurrenter finns bland andra välkända jätten Boeing, Sierra Nevada Corporation och Blue Origin LCC. Nasa har investerat motsvarande 1,8 miljarder kronor i privata bolag som vill delta i den kommersiella rymdkapplöpningen i förhoppningen om att bygga en storindustri de kommande tio åren.

I ett budgetförslag i februari begärde president Barack Obama motsvarande drygt 5,5 miljarder kronor för utvecklingen av kommersiella flygningar till ISS, delvis för att bryta USA:s beroende av ryska färjor för sina transporter.

Privatiseringen av rymdtransporter väntas bana väg för rymdturism. Hos den brittiske magnaten Richard Bransons företag Virgin Galactic kan man i dag boka sin biljett till rymden för 1,3 miljoner kronor. Bolaget har redan förhandsbokat resor för 401 miljoner.

Louise Cronholm
TT
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons