Annons
Nyheter

Ozonlagret på bättringsvägen

Minskningen av främst freoner har gjort att ozonlagret håller på att repa sig. Det dröjer dock ytterligare 40 år innan ozonen är tillbaka på 1980 års nivå, enligt FN.
Nyheter • Publicerad 11 september 2014
Foto: 

FN:s miljöprogram (Unep) har gjort den första översynen av ozonlagret, livsviktigt för jordens skydd, på fyra år. Slutsatsen är att lagret är på bättringsvägen tack vare det så kallade Montrealprotokollet från 1987 som begränsade utsläppen av skadliga freoner och haloner.

Utan överenskommelsen skulle två miljoner fler människor årligen ha drabbats av hudcancer vid år 2030 och mängden ozonskadande substans skulle ha tiofaldigats till år 2050, enligt översynen.

Annons

– Minskningen av ozonlagret stannade av i slutet av 1900-talet och låg sedan still, men nu finns det hyggliga indikationer om att en återhämtning är på gång, säger Weine Josefsson, klimatolog på SMHI.

Det är inte bara goda nyheter för människor, utan även för allt annat som lever på jorden, påpekar han.

– Det handlar om allt som kan skadas av UV-strålning. Vi människor kan till stor del undvika faran, men även växter och till viss del djur påverkas. Det finns till exempel grödor som är känsliga för strålningen.

Martin Falkenby
TT
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons