Annons
Nyheter

Över en miljon på flykt i Irak

Över en miljon irakier har tvingats fly sina hem på grund av de hårda striderna i landet.
För många är läget desperat.
Nyheter • Publicerad 13 augusti 2014
Barn letar kläder som välgörenhetsorganisationer skänkt.
Barn letar kläder som välgörenhetsorganisationer skänkt.Foto: 

I staden Arbil i irakiska Kurdistan har tusentals människor samlats som flytt jihadisterna i Islamiska statens (IS) framfart och striderna på Nineveslätten, berättar Savina Dawood, talesperson för den assyriska rättighetsorganisationen A demand for action.

- En trädgård, på betongen, i en bil, inne i en kyrka, på en parkeringsplats, varsomhelst, säger Dawood till TT när hon räknar ställen där folk försökt göra sig en tillfälligt sovplats.

Annons

Läget är desperat berättar Dawood, det saknas både tillräckligt med förnödenheter och frivilliga som kan hjälpa till. Ytterligare ett problem är enligt Dawood att olika hjälporganisationer som finns på plats ännu inte lyckats koordinera sina insatser.

- Det är förfärligt, samtidigt gör vi vårt bästa för att hjälpa dem.Förvärrat läge

Enligt FN så uppskattas 1,2 miljoner människor ha tvingats lämna sina hem i Irak i år. Bara mellan 3-8 augusti tros så många som 200 000 tvingats fly strider i staden Sinjar i nordvästra Irak, men många lämnade sina hem redan i början av året på grund av oroligheter. FN betonar att beräkningarna bygger på uppskattningar.

- Läget är väldigt rörligt, så det är omöjligt att få en exakt siffra, säger Ariane Rummery, talesperson för FN:s flyktingorgan UNHCR.

Många har tvingats fly flera gånger och situationens oförutsägbarhet försvårar arbetet med att nå ut med hjälp, enligt Rummery.

- Folk är utspridda över hundratals, om inte tusentals olika platser.Isolerade i bergen

Mellan 20 000 och 30 000 människor uppskattas dessutom fortfarande vara isolerade i Sinjar-bergen, dit FN inte når. Amerikanskt flyg fortsätter att släppa ner proviant till flyktingarna, men det är svårt att avgöra hur mycket insatsen hjälper enligt Rummary eftersom man observatörer inte kan nå området.

I vissa fall räcker inte hjälpen ens till dem som lyckats fly. På onsdagen demonstrerade flyktingar i flyktinglägret Bajid Kandala i norra Irak - där tusentals av de yazidier som flytt Sinjar samlats - och krävde att mer hjälp skickades, då maten inte räcker och tillgången på vatten är knapp.

- Vi gick från hunger i Sinjar till hunger i det här lägret, säger Khodr Hussein till AFP.

FN:s minoritetsexpert Rita Izsák varnade på onsdagen att de olika minoriteter som är på flykt undan IS i norra Irak riskerar att utsättas för "massiva grymheter och ett möjligt folkmord inom dagar eller timmar".

TT
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons