Annons
Nyheter

Över 40 döda i dåd mot shiamuslimer

Minst 42 personer dödades och mer än hundra skadades när en explosion skakade en shiamuslimsk demonstration i Quetta i Pakistan på fredagen.
Nyheter • Publicerad 3 september 2010

Tv-bilder visade hur vissa flydde och andra tog betäckning bland rök och brand på en kaotisk gata i Quetta, där 450 personer hade samlats för att visa solidaritet med palestinska muslimer. Efter attacken fick polisen ingripa för att tygla upprörda klungor.

– En arg folkmassa försökte sätta eld på privata byggnader och fordon. Vissa av deltagarna var beväpnade och sköt i luften, sade polischefen Sardar Khan.

Annons

Tidigare har al-Qaida-relaterade talibaner tagit på sig ansvaret för trippelbombningarna som i onsdags dödade 33 personer under en shiamuslimsk sorgeprocession i Lahore.

– Det är en hämnd för dödandet av oskyldiga sunnimuslimer, sade en talesman för talibanerna till Reuters.

Religiöst våld, oftast mellan sunni- och shiamuslimer, har dödat 4 000 människor under det senaste årtiondet i Pakistan där shiamuslimer utgör en minoritet – en femtedel av befolkningen.

Pro-talibanska militanta sunnimuslimer attackerar ofta religiösa minoriteter som en del i en övergripande strategi för att destabilisera regeringen.

I Mardan dödades på fredagen två personer, däribland attentatsmannen, under ett sprängdåd mot en moské tillhörande ahmadiyyarörelsen. Rörelsen bekänner sig till islam medan talibanerna inte anser dem vara muslimer. Under dagen skadades även minst tre polismän i en explosion i Peshawar.

Anna Thulin
TT-Reuters-AFP
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons