Annons
Nyheter

Obama får Köpenhamn att stå stilla

Nyheter • Publicerad 29 september 2009

KÖPENHAMN. När Köpenhamn får besök av världens mäktigaste statschef stannar staden.

Trafikstockningar är att vänta på fredag, när den amerikanske presidenten Barack Obama besöker den danska huvudstaden för att heja fram sin hemstad Chicago när Internationella olympiska kommittén (IOK) beslutar var sommar-OS 2016 ska hållas.

Annons

Rutter till och från Kastrups flygplats, Bella center och slottet Christiansborg kommer att spärras av, liksom delar av Köpenhamns centrum, uppger polisen. De danska trafikanterna uppmanas att hitta andra transportmedel eller andra vägar in till stan.

Även Kastrups flygplats stänger i en halvtimme under tiden som Air Force 1 anländer och parkerar.

President Obamas överraskande beslut att närvara kommer också att utnyttjas av den danske statsministern Lars Lökke Rasmussen, som lyckats få till ett bilateralt möte.

– Jag föreställer mig inte att vi ska hålla formella förhandlingar. Han kommer primärt för att stötta Chicago. Men det ger en chans till samtal mellan fyra ögon om några av de saker som intresserar oss båda, säger Lökke Rasmussen.

Dit hör, enligt statsministern, spörsmål om Afghanistan och de klimatförhandlingar som ska kulminera i Köpenhamn i december.

Olof Broddesson
TT
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons