Annons
Nyheter

Ny svår dag för efterlevande

I dag kom ännu en svår dag för efterlevande och överlevande i Breivikrättegången i Oslo då redovisningen av obduktionsprotokollen för de 69 som Anders Behring Breivik mördade på Utöya inleddes.
Nyheter • Publicerad 4 maj 2012
Foto: Junge, Heiko

– Bland det svåraste och tuffaste i hela rättegången kommer nu, sade reportrar på plats om den mängd obduktionsprotokoll för de 69 som Anders Behring Breivik mördade på Utöya som ska redovisas. Bara under fredagen ska nio obduktioner gås igenom. Varje offer ska också få ett slags minnesord i rätten.

Norska radion NRK uppger att man kommer att vara mycket återhållsam i sin direktrapportering.

Annons

Bara listan över fredagens obduktionsrapporter ger en fasansfull inblick i Breiviks massmord.

De första offren var de vuxna i öns lägerledning: AUF-lägrets vaktchef, polismannen Trond Berntsen (51), öns husmor Monica Bösei (45), vaktmannen Rune Havdal (43).

Nästa offer var 43-åriga Hanne Anette Balch Fjalestad. Hon hade ställt upp som frivillig ungdomsledare under sommarlägret. Det är hon som ställde sig mellan Breivik och ungdomarna framför caféhuset. Vittnen har berättat att hon gick mot Breivik för att stoppa honom. Breivik sköt ner henne med tre skott.

Sedan sjönk åldrarna på mordoffren. 30 år, 25 år, 17, 16. Dagens sista obduktionsrapport: En flicka på endast 15 år. Hon blev ett av Breiviks yngsta offer på ön.

Det var fullsatt på åhörarbänkarna i rättssal 250. Medan antalet journalister har blivit allt mindre har bänkraderna fyllts av målsägare, anhöriga och överlevande, många av dem ungdomar.

Louise Cronholm
TT
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons