Annons
Nyheter

Nordkoreas raket störtade i havet

Nordkorea trotsade omvärlden och sköt planenligt upp en raket. Men för andra gången misslyckades nordkoreanerna – raketen sprängdes i bitar som föll i havet. Fördömande och ironiska kommentarer följde fiaskot.
Nyheter • Publicerad 13 april 2012
Bild från Pyongyang, Nordkorea, tagen på morgonen fredagen den 13 april 2012.
Bild från Pyongyang, Nordkorea, tagen på morgonen fredagen den 13 april 2012.Foto: David Guttenfelder

Flygningen pågick någon minut i dag. Raketen havererade när första och andra raketsteget inte skiljdes åt, enligt Sydkoreas försvarsdepartement. Sydkoreas flotta har börjat söka efter vrakdelar från raketen, uppger källor inom landets militär för AFP.

Raketen nådde 12–15 mil upp rymden, enligt försvarsdepartementet i Japan. Den störtade 16,5 mil öster om Seoul.

Annons

Regeringen i Pyongyang teg länge om vad som hänt och den nordkoreanska rymdfartsmyndigheten förnekade att den hade några uppgifter om raketen.

Först efter flera timmar meddelade den nordkoreanska nyhetsbyrån KCNA att ett försök att sätta en satellit i omlopp hade misslyckats. Forskare, tekniker och experter undersöker haveriorsaken, sade KCNA.

Protesterna kom snabbt sedan nyheten om raketen spritts. Eniga kritiker i USA, Japan, Sydkorea, Tyskland och Storbritannien kallade den för en provokation och ett brott mot Nordkoreas internationella förpliktelser.

– Trots misslyckandet var det en provokation som hotade regionens säkerhet, kommenterade presidenthögkvarteret Vita huset i Washington.

En högt uppsatt tjänsteman på Sydkoreas försvarsdepartement kallar raketuppskjutningen för en "militär provokation".

– Möjligheten att ytterligare en långdistansraket skjuts upp eller att en atomprovsprängning eller en militär provokation sker för att stärka den inhemska solidariteten är mycket hög, säger tjänstemannen.

Sydkorea och Japan hade krävt att nordkoreanerna skulle avblåsa uppskjutningen, och man har fått stöd i omvärlden – inte minst från USA.

Nordkorea avfärdade invändningarna med att raketens uppgift var att sätta en vädersatellit i omlopp. Precis som 2009 då landet misslyckades med att få upp en satellit.

Kritikerna har varken nu eller då trott på uppgiften om satelliten utan befarat att detta var ett maskerat test av en långdistansrobot, Taepodong-2, som kan bära kärnvapen. Därmed skulle Nordkorea bryta mot ett internationellt avtal där landet lovat att avbryta sin utveckling av kärnvapen, anser kritikerna.

USA vidhöll efter dagens fiasko att det var en Taepodong-2.

Annons

Enligt analytiker hann nordkoreanerna framställa flera kärnvapenladdningar innan de ingick avtalet.

Nordkorea har försatt sina soldater i höjd beredskap, uppger Sydkoreas försvarsminister.

Den misslyckade raketuppskjutningen fördöms nu även av EU:s utrikesansvariga Catherine Ashton.

"Jag är djupt oroad över de farliga och destabiliserande åtgärder som Nordkorea genomfört i dag", säger hon i ett uttalande, enligt AFP.

Efter ett möte i Moskva manar samtidigt Rysslands, Kinas och Indiens utrikesministrar till återhållsamhet.

– Vi är övertygade om att de nuvarande utmaningarna endast bör mötas av en politisk-diplomatisk reaktion. Jag manar alla inblandade parter att visa maximal återhållsamhet och ansvarstagande och fortsätta sexpartssamtalen. Ryssland tror inte på nya sanktioner mot Nordkorea. Ingenting kommer att uppnås av det, säger den ryske utrikesministern Sergej Lavrov, enligt Interfax.

– Vi är i alla situationen emot användandet av våld och sanktioner, säger hans kinesiske kollega Yang Jiechi.

Fördömandena av uppskjutningen blandades också med ironiska kommentarer om att Pyongyang missat ett propagandatillfälle att visa upp sina muskler. Köpare av nordkoreanska vapen bör tänka sig för två gånger efter detta, sade en tjänsteman i i USA:s militärhögkvarter Pentagon. Och något verkligt hot mot USA har inte raketen varit enligt militären.

FN:s säkerhetsråd väntas ta upp raketuppskjutningen under dagen. Det internationella ekonomiska samarbetet G8 hoppas då på ett fördömande från rådet.

Att Nordkorea trots fördömanden från omvärlden genomförde den misslyckade raketuppskjutningen kan enligt John Rydqvist, analytiker på Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI), tolkas på två sätt.

Annons

– Det befäster att Nordkorea i nuvarande läge valt politisk kontinuitet. Man har valt att fullfölja Kim Jong-Ils politiska gärning. Troligen bestämde man långt innan denne dog att raketuppskjutningen skulle genomföras i samband med 100-årsjubileet av Kim Il-Sungs födelse, säger han.

– Man kan också se det som ett internt spel. Man kan spela ut en annan typ av kort som gör det inrikespolitiskt möjligt att vända och göra något annat.

Det viktiga nu är enligt Rydqvist vilka slutsatser det kollektiva ledarskapet drar. Han tror att Nordkorea troligen kommer att strunta i fördömandena från omvärlden och fortsätta att spela ut nya förhandlingskort.

– Kortsiktigt kommer Nordkorea att genomföra 100-årsfirandet på söndag, sedan kommer man troligen att försöka återuppta förhandlingarna med USA och kanske också med Kina och Ryssland för att återta det momentum som funnits i de tidigare förhandlingarna, säger han.

Nästa fråga är enligt Rydqvist om Nordkorea kommer att genomföra en ny kärnvapensprängning, som det spekulerats om.

– Man kan vilja kompensera den nu misslyckade raketuppskjutningen med ett kärnvapenprov, för att visa att man behärskar kärnvapentekniken.

Kim Jong-Un har befordrats till posten som ordförande i Nordkoreas mäktiga nationella försvarskommission, rapporterar nyhetsbyrån KCNA.

Posten innehades tidigare av hans far.

Kim Jong-Un får titeln Förste ordförande i försvarskommissionen, samtidigt som Kim Jong-Il blir "evig ordförande", uppger KCNA.

Enligt samma princip är sedan tidigare Kim Il-Sung "evig president" i Nordkorea, trots att han avled redan 1994.

Louise Cronholm
TT
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons